Wednesday, April 12, 2017

SEORANG SYED OFFICIALLY TURNS 24 TODAY - HAPPY BIRTHDAY!

Happy Birthday Syed!

Salam and Hi! dear readers,

Alhamdulillah, tanggal 12 April 1993 Seorang Syed telah dilahirkan di salah sebuah Hospital di daerah Temerloh, iaitu Hospital Mentakab pada jam tak tahu dengan berat tak tahu hahaha (who really cares to remember all those stuff). Tapi yang pasti aku memang agak berat dan gemuk lah masa baby dulu hahaha. Dalam 3 kg kot aku lahir? Bila fikir balik semula rasa macam tak percaya yang aku dah berumur 24 tahun. Dulu-dulu aku selalu terbayang macam mana keadaan aku di umur 24 tahun. Rasa macam sempat tak aku nak cecah umur 24 tahun tu dan apa pula kerja aku. Sekarang ni semuanya dah terjawab. Walaupun hanya kerja sementara di restoran but I'm happy with what I've achieved in life

Apart from getting older, aku tak tahu apa sahaja yang berubah dekat diri aku ni haha. Rasa macam aku still insan yang sama macam mana aku waktu belasan tahun dulu. Nak kata matang, aku tak tahu aku ni matang atau tidak. Kadang-kadang rasa macam perangai aku macam budak-budak juga tapi kadang-kadang aku mampu berfikiran lebih matang juga haha. Mungkin ikut persekitaran dan dengan siapa aku bergaul kot? . Betul la orang cakap, kematangan ni bukan boleh diukur dengan umur kau. Tak semestinya semakin tua umur kau, semakin matang cara pemikiran kau. Tidak sama sekali okay!
Throwback gambar-gambar 2010-2017
Koleksi Gambar Selekeh Seorang Syed

Bila tengok balik gambar lama-lama rasa macam nak gelak terbahak-bahak juga lah! hahaha kau tengok la betapa selekehnya aku tahun 2010 dulu. Masa tu aku form 5, aku tak tahu kenapa aku yakin sangat pakai samping warna biru dengan baju warna coklat? aku tak tahu mana aku dapat sumber keyakinan tu! hahaha time tu aku rasa acam aku dah paling hensem kot. Macam dah takda siapa dah dapat melawan kehenseman aku waktu tu. Ya Allah, kalau diberi peluang untuk undur waktu, aku nak kembali ke zaman tu dan nasihat sikit diri sendiri tentang fashion lol.

Nothing really change. Sama sahaja aku tengok muka aku dari 2010 sampai 2017 cuma bezanya aku semakin berisi tahun demi tahun. Tahun 2010 sehingga 2013 tu memang tahun yang aku makan apa pun tak nak gemuk. Time tu heaven sangat sebab aku sumbatlah apa benda pun dalam perut aku dan berat aku tetap mantain. Tapi bila masuk 2014 tu aku dapat rasa pertambahan berat badan haha. Bila makan lebih sikit mesti berat aku naik, so I controlled my portion at that time. Sehinggalah ke tahun 2017, lemak-lemak terkumpul makin banyak dan seorang Syed kelihatan semakin "sado". Berat pun sekarang ni dah pandai cecah angka 70kg! . Aku selesa sahaja dengan berat badan sekarang ni, kurus sangat pun tak handsome mak aku cakap.
Harapan Seorang Syed yang berumur 24 tahun
Aku seriously tak harap apa pun untuk birthday aku. Sambut atau tak, kalau orang nak sambut dan ingat birthday aku, sambutlah. Kalau takda orang nak wish ataupun nak sambut birthday aku, aku okay juga haha. Dah terlampau berusia untuk aku untuk kisah dengan benda-benda remeh macam tu. Mak aku call ucap birthday tadi pun aku dah happy sebab sebelum-sebelum ni mak aku selalu lupa nak wish birthday aku. Kadang-kadang dia ingat tapi bila sibuk buat kerja cari rezeki, terlupa nak call aku. Takpalah, sebagai seorang anak kita kenalah faham kan? So, disebabkan mak aku call tadi aku siap suruh dia nyanyi lagu lagi! hahahaha lawak la mak aku nyanyi macam malu-malu. Mesti awkward sebab kami memang tak biasa pun sing to each other kah2.

 Jodoh?

Setakat ni matlamat hidup aku bukan untuk fikirkan pasal jodoh. Banyak lagi benda lain yang aku kena fikirkan sebelum sampai ke tahap itu. Sebagai seorang anak bongsu, aku kena bahagiakan semua orang dalam family aku dahulu then baru aku boleh fikir soal berumah tangga bagai. Aku rasa I'm too young for that, tak ready lagi nak deal dengan perangai orang dan tak yakin if I can accept her weaknesses and all. You're going to spend your lifetime with your partner, so think twice. Jangan ikutkan nafsu atau kata-kata orang lain. Let them talk and judge, you know yourself better.

Akhir kata, aku harap pertambahan usia ini bergerak seiringan dengan kematangan seorang Syed. Semoga Syed mampu menjadi seorang insan yang lebih matang dan seorang muslim yang lebih baik (masih berusaha). InshaAllah, kuatkan semangat Syed! :) . Terima kasih di atas doa dan ucapan daripada kalian.  

*Motif letak GoPro dengan DSLR dalam poster sebenarnya nak bagitahu tu wishlist aku untuk birthday hahaha nanti nak beli sendiri bila dah bekerja! 

114 comments :

  1. Happy birthday Syed
    Moga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu..aamiin

    ReplyDelete
  2. Hepi bestday syed...nak kek..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak. kak nor la patut bagi kek dekat saya ni haha.

      Delete
  3. Happy Birthday , May Allah bless you always amin , Goodluck in your future

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah, ameen ya Rabb!
    Haah, perasan juga makin berisi bila tengok gambar-gambar tu semua. Nak gelak tergolek boleh taakkkkk! Ya Allah, seorang syed nampak sangat la muka suci 2010 tuh. 😂😂😂💪💪💪
    Nanti dapat hadiah dari sesiapa yang sudi, takpun dah beli hadiah untuk diri sendiri post sini tau! 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin berisi kan hahaha. Tak payah nak tergolek sangat lah kan haha. Innocent sangat muka time tu haaa. Itulah tunggu lah nanti nak cari hadiah untuk diri sendiri kahkah.

      Delete
  5. Selamat Hari Lahir Cikgu Syed 🎂
    Semoga dirahmatiNya selalu.. 😊

    ReplyDelete
  6. hepy besday syed! semoga dengan bertambahnya umur syed sentiasa terus berusaha untuk mencapai cita2. busyra doakan kwn alam maya busyra ni bertemu jodoh! hehe.. nak hadiah apa? tapi busyra hantar dalam mimpi je la ye. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiiinnn, thanks busyra. hahaha jodoh tu biar datang lambat sikit k. Nak hadiah kekkk. busyra kan pandai buat kek hihi.

      Delete
  7. Happy bday Syed. Smga segala impian tercapai. 😊

    ReplyDelete
  8. Hepi bezday Syed....24thn ya,sebaya anak sulong cik.Bezanya anak cik masih belajar .tahun akhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cik saniah hehe. Wahhh anak cik ni belajar apa?

      Delete
  9. SubhanaAllah alhamdulillah..selamat ulangtahun kelahiran Cikgu Syed..moga terus istiqhomah dalam setiap kebaikkan..manfaatkan usia yang Allah pinjamkan..moga terus berjaya dunia dan akhirat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnnn, terima kasih kak for the words and du'a :)

      Delete
  10. Sanah helwah anakanda syed, cheh..kena panggil ank la, sbb makcik dah ada anak umur 20 tahun, hihi.
    Moga bertambah rahmat Allah, tambah murah rezeki dan brtemu jodoh dgn org yg baik2 ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak, tak sedap la panggil makcik. kena panggil kak juga sebab dah biasa hehehe. Aminnnnn :')

      Delete
  11. Happy Birthday 😊

    Semoga murah rezeki selalu dan berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi

    ReplyDelete
  12. Happy birthday syed! semoga kau berjaya dalam hidup dan aku harap segala yang kau impikan akan jadi kenyataan! amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn, thanks bro! you're the best hehe.

      Delete
  13. Happy Birthday Syed! Semoga dipermudahkan segalanya buat Syed dan menjadi insan berguna dan berjaya dunia akhirat. Comel je Mak nyanyikan lagu happy birthday :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn, thanks kak. Comel sangat, nyanyi sambil malu malu hehehe.

      Delete
  14. selamat ulang tahun ke 24 ye Seorang Syed.
    Semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki olehnya. Sentiasa.

    ReplyDelete
  15. Happy 24'th birthday syed.. May Allah bless you always and forever.. XD

    ReplyDelete
  16. happy bday syed. may ur day be blessed and always under Allah protection.

    eh Fae kira pangkat kakak lah ne hahaha am 1991 kiddo lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn, haah la. kira pangkat akak lah hehe.
      Hi akak fae! :)

      Delete
  17. Selamat hari tua Syed. Den muda 2 bulan. Hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha kena panggil akak mai ni! hehehehe.

      Delete
  18. Happy birthday Syed...
    Semoga dimurahkan rezeki dan diberkati umur mu :)

    ReplyDelete
  19. Happy birthday seorang Syed 🎂

    ReplyDelete
  20. Happy birthday syed.
    Bertambah usia seorang syed,
    Semoga dirahmati allah...
    Cheers.

    ReplyDelete
  21. selamat hari ulang tahun, may Allah bless u..amin

    ReplyDelete
  22. Selamat hari lahir! Semoga pnjg umur bertambah amalan baik dan semoga mnjdi ank soleh utk ibu bapa

    ReplyDelete
  23. happy birthday syed... semoga berjaya di dunia dan di akhirat dan sentiasa berada di bawah rahmat-Nya...

    ReplyDelete
  24. selamat hariulang tahun ke24 syed..dah 24 tahun di muka bumi ini.yang nyata syed jauh lebih muda dari adik bongsu saya. jadilah anak yang taat pada ibu bapa
    JanjiKita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh adik bongsu akak umur berapa? hehehe. thanks kak! aminnn.

      Delete
  25. Happy belated birthday! cikgu Syed semoga menjadi anak solehah yang membahagiakan kedua orang ibubapa.

    Semoga menjadi pendidik yang amanah, jujur dan penuh dedikasi.

    Semoga sentiasa dipayungi rahmat yang esa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn untuk semua doa-doa di atas. Thanks Mrs. A! :)

      Delete
  26. selamat ulang tahun kelahiran Cikgu Syed

    ReplyDelete
  27. Pesak muka tak berubah banyak pun tapi nampak la perubahan dari budak ke remaja ke dewasanya hehehehee. Happy birthday seorang syed :D

    Moga terus sukses dalam apa jua perkara dunia dan akhirat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah memang muka tak banyak berubah sangat. So orang senang nak cam haha. Terima kasih ira! Aminnn :)

      Delete
  28. happy birthday dik..
    masa hang lahir,akak tgh exam SPM gitew..
    hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak! maknanya akak umur 41 lah sekarang kan? hihihi jauh betul tu.

      Delete
  29. Hebat adik kakak ni! Anak bongsu berfikiran macam abg long...wishlist dia nak bahagiakan family dia dulu...clever punya mission !

    Selamat hari jadi adik syed...akak nak balik kuantan la...boleh kenalkan syed dgn keluarga kecil akak...mana tahu kot2 sedara suami ke kan...haha...good boy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe biasalah kak. sorang ja lelaki dan anak bongsu pulak tu. adik beradik dua orang ja haha nak apa lagi kan.

      Terima kasih kak! tapi syed dah nak berhenti kerja dah esok kak. Tak sempat dah la gitu :\

      Delete
  30. moga panjang umur dan kekal hensem :) in shaa Allah.
    awak tua 4 thn aje dari adik bongsu akaq.
    take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn hihihi terima kasih kak. kirim salam kat adik akak kalau perempuan hahaha.

      Delete
  31. Muda lagi ko dik.. Comel jugak orgnye.. hehe.. Anyway happy bornday, semoga menjadi anak yg soleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha muda lagi kan. baru 24. thanks kak! Aminnn :)

      Delete
  32. HAPPY BIRTHDAY TO YOU.
    HAPPY BIRTHDAY TO YOU.
    HAPPY BIRTHDAY TO YOU SYED..
    HAPPY BIRTHDAY TO YOU....



    SEMOGA DIBERKATI UMURNYA DUNIA DAN AKHIRAT AAMIN..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks akak! kalau ada version algu kan best hahaha.
      Aminnnn.

      Delete
  33. Alhamdulillah... Bertambah lagi usia syed..
    Salam ulang tahun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usia makin lama makin bertambah kak huaaaa.
      Thanks kak :)

      Delete
  34. ewah...nampaknya bro semakin hensem dan macho..

    any way..selamat hari jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha hensem la sangat kan. terima kasih bro :)

      Delete
  35. Selamat Hari Lahir Cikgu Syed . Semoga terus berjaya di dunia dan juga di akhirat . Semoga bertambah rezeki dan semoga ceria selalu . May Allah bless you always :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnnn, terima kasih banyak-banyak :')

      Delete
  36. Happy belated birthday Syed...sama baya dgn anak sulung sy nii..semoga sihat dan diberkatiNya serta dipermudahkan segala urusan didunia dan akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh yeke kak!? hahaha. Aminnn terima kasih kak for the du'a.

      Delete
  37. happy birthday! semoga murah rezeki selaluu

    ReplyDelete
  38. happy birthday ! semoga dimurahkan rezeki selalu hihi :)

    ReplyDelete
  39. Kalau paling selekeh 2010, paling smart dari kaca mata saya 2016... boleh cair hati gadis2. Anyway, Happy Birthday! moga sihat, gembira dan sentiasa dalam peliharaanNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe macamtu eh. terima kasih di atas doa dan pujian! Aminnnn :)

      Delete
  40. Happy belated birthday seorang syed! Sorry lambat wish...anak demam pulekk...sama plak birthday dengan abang IQ. Hehehe.....matang bukan diukur dari segi umur. Kadang tua2 pun emosi je manjang. Haha....semoga beroleh keberkatan hidup di dunia dan di akhirat...amiinnn

    Untung masih ada mak nak wish birthday. IQ dah dua tahun tak dapat wish daripada seorang mak....rindu Arwah Ummi IQ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh yeke IQ? Happy birthday juga buat abang IQ! betul tu, tak semestinya tua tu matang hehe. Aminnn.

      Takpa IQ, Sedekahkan doa buat dia banyak-banyak. Semoga boleh jumpa dia di sana nanti :)

      Delete
  41. Selamat harijadi yang ke 42 Syed.
    Eh silap ke?
    Terbalik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jauh lagi nak ke arah 42 tu!
      24 laaaaa hihi thanks WP.

      Delete
  42. Selamat Ulang tahun kelahiran !! semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki :)

    ReplyDelete
  43. Happy belated Birthday Sir Syed 🎉🎂🎁 Semoga keinginan tahun 2017 tercapai 😉

    ReplyDelete
  44. amboi syed awal2 dah macma retis gitu posingnya , hehe

    www.neezalife.com

    ReplyDelete
  45. 24 tahun baru.. masih budak kecik.. haha.. Camne nak jadi cikgu ni.. kecik agik.. kohkohkoh..

    Pape pown epi bedey tau.. Ehh rasa cam byk kali dah wish.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha keciklah sangat. saya pun rasa mcam budak kecik lagi ni huahuahua. Itulah rajin betul la akak ni wish :')

      Delete
  46. Erkkk... Same birth date dengan anak ketiga akak. Happy birthday to you dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yeke kak? happy belated birthday untuk anak akak! thanks kak :)

      Delete
  47. alhamdulillah...semoga segala impian syed menjadi kenyataan

    ReplyDelete
  48. happy beleteday syed semoga dipermudahkan segala urusan ya

    ReplyDelete
  49. Hye syed... Saya lama ni lama day hilang dari blog, baru skg muncul. Bila nak comment kat page awk ni , panjangnya nak scroll bar banyak org komen.. He he satu pencapaian yg making bkembang dlm dunia blog. Apapun selamat hari lahir. Moga segala urusan di permudahkan Dan sentiasa murah rezeki. Jangan risau, kematangan itu bgantung pada cara kita berfikir Dan bertindak. Bukan di ukur pd umur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal, rasa macam lama sangat dah tak nampak rocky. Kemana rocky menghilang? hehehe. Terima kasih ya rocky. Aminnnn. Setuju sangat dengan tu! hehe.

      Delete
  50. Happy Bezday Syed.... moga panjang umur murah rezeki dan sentiasa dilimpahi rahmat Allah.

    ReplyDelete
  51. sannah helwah syed.. moga sentiasa dalam jagaan Allah.. In shaa Allah..

    pic 2016 tu ohsem..hihihihih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks unni. Aminnnn.
      hahaha awesome la sangat kan :P

      Delete