Monday, April 24, 2017

PERMOHONAN SEMULA GOOGLE ADSENSE JIKA BERTUKAR KE DOMAIN BARU

Permohonan Google AdSense Untuk Domain Baru

"Kusangkakan panas berpanjangan. Rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang.  
Dalam tak sedar ku, kebasahan"

This song would be perfect to describe my feelings right now (serious aku tulis entry ni sambil dengar lagu tu). Actually aku tengah happy harini sebab baru bertukar ke domain baru, lepastu bila aku tengok iklan AdSense dekat blog aku tak keluar terus kebahagiaan tu hilang weh. Blog aku baru diluluskan untuk beriklan bersama AdSense pada 10 April 2017 yang lalu (boleh baca di entry INI). Baru dua minggu aku dapat merasa duit dollar yang diberikan oleh AdSense. Tiba-tiba, harini aku dikejutkan dengan iklan kosong di blog

Kenapa iklan AdSense kosong di blog?

Mula-mula aku ingatkan bila tak keluar iklan dekat blog ni sebab domain masih baru. So, iklan pun kena take time lah nak keluar dekat blog. Aku tak tahu macam mana aku boleh terfikir macamtu haha. Lepastu aku dah habis godek dashboard Google AdSense dan tunggu untuk beberapa jam. Memang iklan tak keluar langsung, hampa betul. Berbekalkan kepandaian aku, dengan pantasnya aku mencari penyelesaian bagi masalah tersebut di Google

Iklan AdSense Tidak Keluar di Blog

I found that this guy over here was having the same problem with me. Rupanya iklan AdSense tak keluar dekat blog ialah sebab aku baru tukar domain. Sebelum tukar domain tu serius aku takda terlintas langsung pasal akaun AdSense ni. Aku ingatkan okay sahaja sebab aku tukar domain kot bukannya sekali dengan hosting. Aku masih menggunakan platform blogger untuk berblogging. 

Tiba-tiba aku teringat satu komen oleh kak Lea dan kak Wani Sukarno dekat entry "Blog Seorang Syed Lulus Adsense". Alamak, bila baca balik komen-komen ni terus rasa macam takda harapan dah aku ni nak dapat guna AdSense balik.

Permohonan Baru Google AdSense
Apa yang perlu dilakukan selepas tukar domain?
Langkah yang perlu dilakukan selepas tukar domain

I've been Googling for everything but haven't found any possible ways to get the ads shown on my website. The only thing I could do is to re-apply for AdSense. Kalau sebelum ni kau guna blogspot sebagai URL dan beralih ke domain yang baru, kau still kena apply semula untuk iklan AdSense ni. Aku rasa macam agak down jugaklah sebab nak apply balik semula tu bukannya sekejap proses dia.

Tunggu 3 Hari Untuk di Approve
As a result, aku kena tunggu 3 hari untuk dia review aku punya website ni. Dan mungkin juga 3 hari tu boleh jadi 3 bulan ataupun 3 tahun haha. PLEASE GOOGLE ADSENSE. DO APPROVE MY APPLICATION. Aku tak tahu peluang aku ni tipis ataupun tidak untuk mendapatkan Google AdSense ni kembali di dalam blog aku. Rasa macam tak puas lagi guna dua minggu. Dapatlah kumpul beberapa dollar buat beli aiskrim Magnum lepastu dah jadi macam ni. Haraplah AdSense approve aku punya application secepat mungkin sebab aku benci betul tengok blog aku without any advertisement. Dah la kosong, lepastu dia makan ruang pula. Nak remove code dia tapi kena tunggu dia review dahulu. Haaa faham tak perasaan aku? haha fine lah. Semoga semuanya dipermudahkan untuk Seorang Syed! :)

Be 🍆Syed

84 comments :

  1. ASSALAMUALAIKUM... TIKAH DATANG JENGAH...

    ReplyDelete
  2. leee... gitu pulak. Adsense main boom-cak-cak tu dengan Syed. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah adsense ni. tak faham betul kenapa kena apply balik sobs.

      Delete
  3. Kesian syed baru dapat merasa Adsense tetiba hilang balik (kena apply baru) 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. huaaaaaa tiba-tiba rasa menyesal pulak pergi tukar domain hahaha.

      Delete
  4. InshaAllah, moga di'approve ya Syed!

    ReplyDelete
  5. Aiyoyooo tak apalah syed yakin dgn rezeki Allah .
    Kalau dia nak bagi alhamdulillah ..kalao tak bagi lagi bersabar.. nasib baik kalo syed nak tukar awal2 ke domain.. buat blogger baru kalo sayangkan blog dan nak apply adsense baik buat domain sendiri.. lagi bagus.. cpc pun tinggi sikit kalau domain ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul tu kak, kalau ada rezeki, adalah kan. kalau takda rezeki mungkin ada rezeki lain pula. akak bila nak tukar domain? hehe.

      Delete
  6. Kena apply baru tuh yang leceh tuh kan..3 hari tuh boleh jadi 3 bulan..sampai satu tahap dah lupa rupanya pernah apply adsense..InsyaAllah. dia approve tuh. don't give up syed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal. dia takda specific date lepastu takda tempat nak contact dia selain hantar feedback tu ja haha.

      Delete
  7. Mudah-mudahan diapprove ya Syed...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap macamtulah lokman. terima kasih :)

      Delete
  8. TAK SALAH CUBA MOHON LAGI MANA TAHU ADA REZKI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak, haraplah ada rezeki untuk adsense lagi.

      Delete
  9. Aduhaii..
    Insya'Allah d'approve juga tue :D
    Sy baru tau lau tukar domain, kena apply adsense balik ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn, saya pun baru tahu lepas tukar domain.
      lagilah memilukan haha.

      Delete
  10. Bertabahlah syed. InsyaAllah ada rezeki tu nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tengah bertabah ja ni kak. InshaAllah nanti approve la tu (sedapkan hati sikit)

      Delete
  11. Ohh baru tahu jugak takleh carry forward dari blogspot je T_T perasan jugak sebelah sidebar ni ada ruang kosong besar. situ ke iklan adsense tu?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang tak boleh carry forward. baru tahu lepas dah tukar domain. sobs. Betul tu hanis, dekat kawasan sidebar yang kosong tu la iklan dia haha.

      Delete
  12. Hehe. Nasib baik adsense sayang ai. kahkahkah.

    nmpaknya makin aktif blog balik. harap2 kita sama2 istiqamah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huaaaa bencinya kena tunggu approval balik haha.
      hehehe harap istiqamah la update blog ni kan.

      Delete
  13. Tahniah syed dah ada domain sendiri.. moga lepas ni lebih berjaya.. hehehe.. moga berjaya juga mendapatkan kembali ads tu.. insyaallah akan lulus tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak hehehe. Tak tahu lah kak huaaaa. Harap lulus la aminnn.

      Delete
  14. InsyaAllah, ada rezeki mesti boleh punya tu nanti Syed. Hihik, dah elok-elok semalam semangat tukar domain. Hahahaha tetibe harini nyanyi lagu gerimis mengundang le pulaakkk... Memang mengundang hujan betul lah. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha tahu takpa, itu orang cakap jangan happy sangat nanti menangis di hujung hari kahkah. mengundang betul la adsense ni kan. harap ada rezeki lagi dengan adsense ni ha.

      Delete
  15. bertabahlah syed. harap2 diluluskan! dont gibappp hihihi

    ReplyDelete
  16. Syed, bila dapat code utk letak dalam < head > blog tu, mai dah lepas utk letak iklan kosong dalam blog, tapi dah berminggu tak ada email pape pun...entahlah. adsense macam tak sudi je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iklan kosong memang lepas mai. Bila dia hantar email tu baru akan keluar iklan. Selagi tak dapat email selagi tu takda apa-apa. Mai dah try apply guna email lain ka?

      Delete
    2. Dah...sebab pakai email baru la lepas saringan pertama tu Syed. Kalau tidak nak letak iklan kosong pun tak boleh. Ada tanda oren kt ruangan tu suruh tunggu habis review dulu.

      Delete
    3. Ohhhhh aah la lupa pulak! haha. Pelik juga AdSense ni. Tapi dulu masa syed try apply for the first time, rasanya dalam 4 5 hari juga baru dapat jawapan. Mungkin still tengah review kot haih.

      Delete
  17. Syeddd~ thanks for this entry. Firstly, congratz dah tukar domain. Lgi senang nadia singgah sini di office . Sebab office block apa2 website yg blogspot.com.

    Seriously baru nadia tahu if kita tukar from blogspot.com to our own domain .com kena apply baru balik adsense nie . Patutlah ads adsense nadia pun mcm syed . Kosong je since Nadia tukar domain last yr. Mmg sama mcm syed lah nadia baru je dpt duit ckup lah beli aiskrim magnum tiba2 ads tak keluar.

    I feel you. Nak apply adsense tak susah , dorang nak approve tue yg adoiiii kena tunggu sampai bulan jatuh riba lah gamaknya.

    Conclusion, nadia kena apply baru jugak lah nie . *sob sob *

    Nway, mari lah kita sama-sama bertabah utk google adsense approve application kita ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure nadia. ohhhh boleh pulak office block blogspot. nak blogwalking pun tak boleh la macamtu haha.

      Yes nadia, Syed pun baru tahu. Tapi nadia lagi lah dah setahun kot baru perasan. Kenapa lama sangat sampai setahun tu? Itulah pasal, dah la nak reach diorang susah.

      Good luck nadia untuk apply balik semula. Harap-harap kita punya application tu diterima lah ya! :)

      Delete
    2. kannnn lama kan baru Nadia perasan . Nampak sangat Nadia tak amik tahu sgt secara details pasal hal-hal nie. hahaha.

      Aah mmg susah nak blogwalking dkt office sbb byk je website kena block di office . bila balik rumah pun kena utamakan suami dulu . if sempat blogwalking sempat lah . if tak sempat , maaflah pada kawan-kawan blogger. sebab tue followers blog Nadia tak ramai . =( .. sedih . tapi sapa suruh Nadia tak rajin bw kan? bukan tak nak , tapi tak sempat =(

      Salute sgt Syed baru je blogging 4 bulan dah ramai followers and viewers. Rasa nak belajar tips je dari Syed , bleh ? Ke content blog Nadia yang tak menarik perhatian org nak follow or siggah blog Nadia ? Tapi, Nadia still bersyukur atleast masih ada juga followers and viewers siggah blog Nadia yang picisan. hihihi

      mohon tunjuk ajar Syed , please =)

      Thank you , Syed. =)

      Delete
  18. Haha.eh kita pun pernah dapat sekali pastu hancur kemudian. Tapi kes kita buka tukar domain. Maybe hal lain. Tapi memang nak masuk apply tu lamanya tunggu kan. Rasa malas pun ada. Haha 10 tahun blog baru dapat k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh kes apa tu? hahahah alahai kesiannya. lamanya 10 tahun! kalau kahwin tu dah boleh dapat anak dah huaaaa.

      Delete
  19. Moga akan dapat approval dengan segera :)

    ReplyDelete
  20. InsyaAllah Cikgu...kalau memang rezeki...lambat pun tetap ada...kalau tak ada...ada rezeki lain yang lebih baik...ameen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak PC. betul tu kak, kalau ada rezeki inshaAllah dapatlah :)

      Delete
  21. no worries Syed...setiap pengorbanan tu ada hikmahnya..InsyaAllah Adsense akan approve jugak nanti..bersabar dan yang penting apply balik k

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, harap akan diapprove secepat mungkinlah nanti umi hehe. dah apply balik dah.

      Delete
  22. CCL pernah tukar link blog saru ketika dulu .. terus adsense tarik balik ..sedihh kemain lagii .. tak sangka pulak kalau apply dominan adsense ni tak suka juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh yaka. Syed rasa AdSense ni bukannya tak suka kita pakai domain sendiri. Tak tahu lah sebab apa hahaha tak study habis lagi pasal adsense ni.

      Delete
  23. Assalamualaikum syed . hihi main dollar2 sat ja rasa kaya kan . btw saya dh follow awak . saya freelancer upwork . last month ada dpt 2 job . 1 job earn $20 . so total $40 job. times 4.3 is equall to RM172 . semangat bidding .. last2, bulan April ni takda job langsung and connect dh abes . sigh laa . tp xpa, rezeki tu pasti ada kan . hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Itulah, kalau dapat kumpul sikit-sikit pun takpa dah. sebab kalau adsense ni dia kira tiap hari. Wahhhh bestnya kalau jadi freelancer tapi dibayar dengan dollar hehe. Takpa nanti adalah rezeki tu kan :)

      Delete
  24. Bertabahlah...
    Semoga adsense sayang syed semula ....
    Cheers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, bercerai talak satu kejap dengan adsense haha.

      Delete
  25. Aduhai kecewa sungguh baca entry Cikgu Syed ini..
    Takde cara lain kah? Cuba buat research kot-kot ada jalan...
    Good luck.. Ada rezeki tak ke mama.. Setuju dgn statement PC...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecewa juga lah kak. memang takda cara lain kak.
      Sebab memang kalau tukar domain baru kena apply baru. sobs.
      InshaAllah, harap ada rezeki lah kan.

      Delete
  26. macam tu pula ye...InshaAllah jika ada rezeki syed akan dapat balik nanti

    ReplyDelete
  27. kita 2 kali dh apply...mula2 dpt email kata lulus...pastu dlm bape minggu lps tu kata x lulus pulak...sedeyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhhh kesiannya. huaaaa, dia bagitahu tak sebab tak lulus pasal apa?

      Delete
  28. InshaAllah nanti akan diluluskan adsense tu. aminn. Jgn sedih2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnn harap diluluskan haha. Thanks cik renex :D

      Delete
  29. InsyaAllah kalau ada rezeki tak ke mana.. Akak doakan dipermudahkan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akak, InshaAllah aminnn.

      Delete
  30. bertabahlah.. kan da kata no no no.. tpi telambat..hahahahaha. In shhaa Allah rezeki tak kemana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha lambat sangat lahh, dah tukar baru nak nonono tak dapat la kahkah.

      Delete
  31. aiyookkk, xtauuu, kan..baru nak happy2, IQ pun baru nak berangan ada domain lepas syed cucuk2 suruh pakai domain hari tu, tapi bila jadi macam ni, macam kena apply domain dulu jawapnya.

    tapi kan, IQ dah ada ID google adsense, cuma tak dapat nak masuk dalam blog seba coding blog IQ tak berapa cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itulah IQ aduhai. Tapi kalau nak guna guna adsense better tukar domain dulu. Sebab kalau IQ guna sekarang, just in case satu hari nanti nak guna domain sendiri, kena aply balik semula juga.

      Maknanya adsense IQ dah approve lah eh?

      Delete
  32. Tahniah Syed..dah ada domain sendiri.
    Moga2 cepat la GA approve

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak!
      InshaAllah harap esok dah approve haha.

      Delete
  33. Syed. Firstly nak ucap tahniah.

    Tapi akak nak tanya. Dah lama sgt nak tahu pasal domain ni, kebetulan bila syed upload post pasal domain ni, then it is a right time for me to ask.. Akak nak tanya, apa kelebihan domain .com dgn .Blogspot ni? And brapa bayaran yamg kene bayar setiap bulan? Sebab akak tgk ramai blogger terkenal masih lagi guna domain. Blogspot mcm cik epal, namee roslan, fatin liyana,yuyu zulaikha etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak.

      Kelebihan domain .com ni ialah website tu milik kita 100%. Kalau kita guna blogspot, kita punya blog bukannya 100% mili kita. Dia berhak untuk memadam blog kita bila-bila masa. Lepastu dari sudut lain, bila ada .com ni, lebih mesra SEO la berbanding blogspot. Kalau macam syed ni RM45 sahaja SETAHUN kak. Diorang tu bagi saya dah ada nama dah dalam blog, orang dah kenal. So, kalau dia guna blogspot pun people would still read their blog. Lagi satu, kalau diorang tukar domain, habisla ranking blog akan turun balik semula. Pagerank sekali kak.

      Delete
    2. oowh.. macam tu... Tak lah mahal RM45 tu kan.. Nak buat jugaklah. Macam mana nak buat syed?

      Delete
  34. harap2 segalanya dipermudahkan....

    ReplyDelete
  35. Alahai sadisnya. Kesian Syed.
    Takpe kalau dah rezeki tak ke mana.

    ReplyDelete
  36. Good luck Cikgu..sadis sungguh.Takpe boleh tu nanti.

    ReplyDelete
  37. reading this, so better Anis tukar domain atau tidak? Anis dah ade adsense.. XD

    ReplyDelete
  38. semoga dipermudahkan semuanya syed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks!, Aminnn walaupun tak lepas approval pun kah2.

      Delete
  39. It's been almost two years now since I changed my domain. Sebelum ni guna blogspot and lepas berhempas pulas akhirnya dapat jugak approve adsense. Tapi lepas tukar domain ke .com terus tak ada adsense. Sedih betul sepanjang dua tahun ni dah try apply banyak kali tapi tetap tak lepas jugak. So macam mana? Dah lepas tak application?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya punya application pun tak lepas juga. Tak cukup content katanya haha. tengok la bila rajin nak apply balik. Sedih betul.

      Delete
  40. Akak Tunsha sampaiiiiiiiiiiii !! Ya Allah, Syed buat entri ni April, sekarang dah Julai... takde improvement ke dari Google Adsense... akak faham perasaan Syed.. baru nak merasa adsense tapi dah dianiaya macam ni.. sobssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itulah akak. sedih kejap rasanya tapi Alhamdulillah dah lulus dah AdSense itu pun kena reject banyak kali sebab tak cukup content dalam blog kahkah.

      Delete
  41. nasib baik baca entry ni. baru j rasa nak tukar domain dan adsense pun baru lulus iklan..tak jadi laa tukar..

    ReplyDelete