Monday, May 22, 2017

TIPS TEMUDUGA INSTITUT PENDIDIKAN GURU (IPG) DAN CONTOH SOALAN

Contoh Soalan Temuduga IPG

Assalamualaikum dan Hai!

Atas sebab banyak komen-komen dan email yang diterima daripada pembaca blog saya yang bertanyakan tentang tips untuk temuduga IPG, saya mengambil keputusan untuk menulis serba sedikit sebagai panduan kepada adik-adik. Walaupun internet sangat tidak mengizinkan di sini but I'll try my best to post this article as soon as possible. Saya telah menjalani temuduga IPG pada tahun 2011 yang lalu dan sekarang sudah bergelar sebagai salah seorang guru. Enam tahun yang lalu saya juga berasa tidak yakin dan tidak percaya bahawa saya akan terpilih untuk menjadi salah seorang pelajar di IPG dan seterusnya bergelar seorang guru. Apa yang bakal saya kongsikan ini ialah berdasarkan pengalaman yang saya lalui ketika temuduga tersebut.
TIPS TEMUDUGA INSTITUT PENDIDIKAN GURU 
1) Pakaian

Salah satu perkara yang paling penting ialah berpakaian dengan kemas dan sesuai. Waktu aku interview dulu adalah sorang mamat ni selamba sahaja dia pakai baju kemeja kotak-kotak dia dengan kasut converse dan berseluar macam seluar jeans. Aku tak tahu apa masalah dia waktu tu tapi dia datang lambat and he didn't bring along his documents. Mungkin mak ayah paksa ke apa, tapi that's not the issue. Make sure kau datang dengan preparation dan pakaian yang presentable. Jangan memalukan diri sendiri and please dress like a teacher. Takkan kau nak pergi temuduga tapi pakai pakaian nak lepak dekat Pavilion kan? Dengan berpakaian kemas, inshaAllah penemuduga akan ada penilaian yang baik terhadap kita. Markah dari segi pakaian juga ada diambil kira oleh panel penemuduga.

2) Dokumen

Apa sahaja dokumen yang telah disenaraikan amat penting untuk dibawa sewaktu temuduga. Jangan terlampau risau sangat dengan sesi temuduga yang bakal berlangsung. Kalau dokumen tu tak lengkap, nanti benda tu akan menyusahkan kau untuk pergi print, fotostat dan sebagainya. Sebaik-baiknya sebelum bertolak ke tempat interview yang telah ditetapkan, make sure everything is ready and good to go. Kalau boleh, buat persediaan awal untuk dokumen-dokumen tu. Kalau buat last minute nanti akan ada dokumen yang tercicir dan sebagainya (macam berpengalaman pulak kahkah)

3) Be confident

Kau cuak macam mana sekalipun sewaktu interview berlangsung, please get rid of those feelings and be confident instead. Kalau kau terlampau insecure dan fikir macam-macam waktu tu, benda tu akan affect kau punya cara penyampaian. Daripada body language pun dah boleh tahu kau ni jenis yang macam mana. Jangan tunjukkan yang kau tu nervous sangat. Kalau andai kata kau cakap benda yang salah pun, konfiden sahaja. Buat calon yang akan interview dalam Bahasa Inggeris, aku nasihatkan benda yang sama juga. Kalau grammar kau ke laut mana sekalipun, just dont bother about it. Apa yang penting kau punya maksud tu sampai dah mencukupi. Aku faham sesetengah orang bukannya lahir-lahir terus cakap English, so jangan risau interviewers tu pun faham. Kalau macam aku dulu selalu praktis cakap sorang-sorang sebelum interview sebab takut nanti tergagap kan. 

4) Baca tentang isu-isu semasa

Jadi seorang guru ni kau kena alert dengan isu-isu sekeliling kau. Apa sahaja yang berlaku dekat segala pelusuk dunia ni kau mesti kena tahu. Macam aku dulu, penemuduga ada tanya apa isu-isu semasa yang aku tahu. Kalau macam sekarang antara isu yang tengah hot ialah mengenai "Transformasi 50". Tak mustahil juga dia tanya kau "Apa pendapat anda tentang Transformasi 50?". Panel yang akan temuduga kau ni lain-lain orangnya. So, kita tak dapat predict apa soalan yang bakal diajukan. Selain dari baca tentang isu-isu semasa, banyakkan juga membaca tentang kabinet-kabinet di Malaysia. Who knows mungkin kau akan ditanya tentang tu. 

5) Buat research tentang course yang diminta

Research di sini bukannya maksud aku kau kena masuk makmal segala bagai haha. Apa yang aku maksudkan ialah banyakkan membuat pembacaan tentang course yang kau apply tersebut. Yelah, kau interview ni untuk sambung kau punya pelajaran kan, of course kau kena ready untuk tunjukkan knowledge kau dalam bidang tersebut. Contohnya kalau kau interview dalam bidang Bahasa Inggeris, kau kena tahu la pasal past tense, present tense semua tu. Sebab akan ada soalan yang berkaitan dengan course yang kau apply. Kalau kau sendiri pun takda knowledge tentang course yang kau apply, macam mana kau nak yakinkan dia untuk ambil kau belajar di IPG? Pendek kata, prepare yourselves. Kau ni kira macam nak berperang lah, sebelum nak berperang kena make sure semua benda lengkap. Baru lah tak gugur di tengah medan perang. Betul tak? 

6) Relax

Akhir sekali, aku rasa kau kena relaks sahaja. Kalau kau ada masuk group-group dekat fb tu, macam-macam orang post bahan-bahan untuk kau baca sebelum interview. Bagi aku, tak payah percaya sangat semua tu. Jangan push diri kau untuk baca semua benda dan percaya semua yang ada dalam group tu. Kalau tidak nanti kau yang akan stress bila hadap segala benda-benda tu. Tak perlu nak ingat semua benda. Kadang-kadang ada penemuduga yang tak tanya soalan-soalan fakta pun, ada yang suruh kau menyanyi or bercerita sahaja. Tapi itu bukannya tiket untuk kau tak baca apa-apa langsung. Cuma, janganlah terlampau push diri kau untuk baca dan ingat semua benda. Take it easy, inshaAllah everything will be fine.
CONTOH SOALAN KETIKA TEMUDUGA
Sesi temuduga akan dijalan dalam dua sesi. Pertama ialah secara berkumpulan dan yang kedua ialah secara individu. 
Berkumpulan
Kau akan dibahagikan kepada kumpulan dah waktu tu. Dalam satu kumpulan ada dalam 6 - 8 orang kot (aku tak berapa ingat yang ni). Kau akan duduk di dalam bulatan sambil menghadap satu sama lain. Interview secara berkumpulan ni dia just nak tengok macam mana kau discuss isu yang dia bagi dan macam mana setiap orang elaborate point masing-masing. Dari sini juga dia tengok kau punya communication skill. Bila interview dalam kumpulan, tolong ada common sense. Tak payahlah kau nak jawab semua benda. Bagi peluang untuk orang lain jawab sama. Kena pandai la ambil giliran masing-masing. Kalau ada ahli kumpulan yang diam, kau tanya lah orang tu untuk bantu dia. Waktu orang lain bercakap pula, jangan interrupt. Biar dia habiskan point dia, barulah kau boleh angkat tangan ke apa kalau ada soalan. 

Tajuk aku waktu interview dulu ialah "Aktiviti kokurikulum apa yang anda pernah terlibat waktu sekolah". Discussion tu akan berlangsung selama 30 minit tak silap aku. Bila dia dah bagi topik tu, bergantung la siapa yang nak start dalam group tu. Kalau kau tengok macam takda yang nak start, kau initiate lah discussion tu, dapatlah point lebih (apa yang diberitahu la, tak tahu ada markah lebih ke tak haha). Panel penemuduga tu akan tengok dari meja dia and observe discussion tu. Sesekali dia akan menyelit juga untuk tanya soalan dekat sesiapa. Bagi aku interview ni sangat fun haha. 10 minit yang terakhir dia akan suruh sorang-sorang untuk buat kesimpulan terhadap perbincangan tersebut.
Individu
- Beritahu saya isu semasa di dalam bidang pendidikan yang anda tahu
- Bayangkan anda akan mengajar murid-murid darjah 3 Grammar. Apa aktiviti yang akan dilakukan?
- Beri saya satu contoh grammar yang anda tahu
- Pendapat tentang grammar (grammar penting tapi kenapa ramai yang speaking tak ikut grammar)
- Isu Nasi Lemak tak boleh jual di sekolah
- Kalau Nasi Lemak tak boleh jual di sekolah, nak ganti dengan apa?
- Child abuse
- Pandangan pasal sukan di Malaysia

Apa yang aku boleh simpulkan, aku punya interviewer sangat berminat untuk tanya soalan tentang isu semasa. Aku rasa I cannot answer most of her questions tapi aku jujur sahaja bagitahu "I don't really read about current issues because it's boring, I prefer to read blogs". Waktu dia suruh bagi contoh grammar yang aku tahu tu, dia siap suruh aku tulis dekat whiteboard macam nak mengajar budak-budak tu. Aku rasa macam aku screwed up gila waktu temuduga secara individu ni. Sebab most of the questions semua berasaskan isu-isu semasa padahal aku waktu tu duduk rumah 5 bulan tak buat apa-apa kerja pun. Tapi janganlah contohi aku, aku bengap sikit waktu tu. Ambil yang positif sahaja boleh lah haha. 

Aku rasa, itu sahaja perkongsian aku untuk kali ini. Aku harap perkongsian yang sedikit ini membantu adik-adik yang bakal menjalani temuduga nanti. InshaAllah, everything will be fine for you guys! Good luck and all the best! :)

Sunday, May 21, 2017

PHONE ROSAK PUNCA SEORANG SYED BERDIAM DIRI


Assalamualaikum dan Hi!

Dah lama rasanya tak menaip dekat blog ni. Allah sahaja yang tahu betapa aku rindu untuk melihat blog aku dihiasi coretan-coretan Seorang Syed. Alhamdulillah, harini aku cuba untuk clearkan kepada semua fans-fans aku (hahaha please Syed) tentang kenapa aku tak update blog. It's not that I've been really busy these few weeks. Tapi seriously banyak ujian-ujian yang mendatang lepas aku mula mengharungi alam pekerjaan ni. Firstly, aku pengguna Umobile dan malangnya rangkaian Umobile sangat teruk dekat sekolah aku. Tambahan lagi dekat rumah sewa aku pun aku tak dapat access kepada internet. Rugilah aku bayar RM70 tu tanpa sebarang penggunaan internet kan? So. I've changed to Celcom.

Walaupun Celcom punya line pun takdalah bagus mana pun. Rangkaian dekat sekolah aku pun not that stable. Kadang-kadang sahaja dapat 3G. most of the time dapat 2G sahaja and kadang-kadang GPRS. Apa yang penting, better daripada Umobile la even monthly aku kena bayar RM80. Aku tak kisah sangat la sebab dah mula kerja kan, so kena invest la sikit untuk penggunaan aku sendiri sebab dah ada gaji kan. Lepas beberapa hari aku guna Celcom (tak sampai seminggu pun seriously), phone aku buat hal. Phone aku tiba-tiba terpadam sendiri waktu aku tengah charge. Nak on balik semula tak boleh sebab dia stuck dekat loading screen. Insan mana yang tak kecewa teman-temanku sekalian? :(

Aku tak kisah kalau dia nak rosak bila aku jatuhkan dia dalam longkang atau jamban. Tapi masalahnya boleh pula dia rosak waktu aku tak gunakan langsung. Dah la waktu tu aku tengah tidur. Bertambah stress pula rasanya! Makluman untuk apa-apa aktiviti sekolah dah la semua ada dekat whatsapp. Takda phone ni buat aku rasa macam orang bodoh yang tak tahu apa-apa perkembangan dunia. Nak bagitahu cikgu-cikgu lain tak dapat maklumat sebab phone rosak pun rasa macam "lame nya alasan kau ni Syed". Rasa down sekejap sebab phone aku tu masih under warrantyThe best part is aku dah buang resit pembelian phone tu sebab aku rasa dah nak setahun and mustahil akan rosak hahaha.

Alhamdulillah, berbekalkan kebijaksanaan aku, aku berjaya dapatkan salinan resit pembelian untuk bukti nak claim warranty. Semalam lepas habis waktu sekolah terus bertolak ke Kuantan daripada Temerloh. Semalam juga nyaris dua kali nak accident sebab mengantuk punya pasal. Penat kot baru balik sekolah terus kena gerak ke Kuantan. Nak kejar masa sebab takut office dia tutup padahal dah sampai pun tak boleh proceed sebab takda bil. Thank god, ada cousin yang sudi membantu untuk passkan phone tu semalam and I need to wait 2 weeks approximately to get my phone back. Hopefully, everything is good and haraplah dapat replacement phone baru.

Dah lama juga tak melawat blog kawan-kawan blogger. Bukan tak nak atau takda masa, tapi ni la halangannya. Rasa macam bersalah sangat sebab tak blogwalking dah. Masalahnya aku nak buka blogger dashboard pun dah struggle macam apa. Belum lagi nak loading blog-blog, satu malam pun tak habis loading lagi agaknya. Maaf ya, nanti bila semua masalah dah selesai I'll try my best to visit everyone! 

Tak sabar nak tulis pasal hari guru, kerja baru and stuff. tapi tulah banyak sangat halangannya. InshaAllah aku akan tulis juga apa yang dah dirancang tu satu hari nanti. Amin, thanks for reading walaupun blog aku dah lama tak berupdate. Aku rasa sangat terharu sebab ada juga yang singgah tiap hari walaupun tanpa ada pengisian apa-apa dalam blog aku. I really appreciate it guys! Thanks again for your support :)

Wednesday, May 10, 2017

SENARAI PEMENANG SEGMEN "SEORANG SYED NAK BLOGLIST!"

Senarai Pemenang Segmen Seorang Syed

Assalamualaikum dan Hi!

First of all, nak minta maaf kepada semua jika pengumuman ni agak lambat dari yang dijangkakan. Bukannya sibuk gila-gila macam perdana menteri bila mula bekerja ni. Tapi masalahnya internet dekat tempat saya bekerja dan rumah sewa tidak mengizinkan. Kalau ada line Edge pun jadilah, ini jangan kata Edge, GPRS pun susah nak dapat. Most of the time phone aku boleh guna untuk emergency calls sahaja. Lepastu aktiviti sekolah pula kena pergi hutan juga selama dua hari. Nak curi masa untuk update pun tak lepas sebab dekat sana pun takda line. Jadi, harap maafkan syed ya?

Alhamdulillah, pada 18 April yang lalu, Seorang Syed telah berjaya melancarkan satu segmen untuk mencari blog list. Terharu sangat dengan penyertaan seramai 57 orang! Mula-mula aku target dalam 20 penyertaan sahaja. Sebab yelah kan, blog noob lagi dan followers pun tak ramai. Syukur sangat-sangat bila ada yang sudi menyertai dan support segmen blog Seorang Syed yang masih baru bertapak dalam dunia blog ni (tapi dah menghilang kejap dah sekarang. haha!). Terharu juga dengan feedback yang diberikan oleh semua peserta. Tak terungkap dengan kata-kata, I enjoyed reading each and every post of the participants. Daripada penyertaan korang semua, inshaAllah boleh aku buat penambahbaikan dan baiki apa yang patut.

Bila ramai peserta yang join ni, aku rasa macam serba salah nak pilih pemenang. Semua penyertaan pun rasa macam best. Tak tahu nak pilih mana satu. Risau juga kalau ada yang terasa hati kalau tak menang ke apa. Haraplah followers Seorang Syed ni semua chill untuk menerima keputusan ini dengan berlapang dada. Rasa serba salah sebab effort yang korang buat untuk tulis post tu bermakna sangat bagi aku. Ada yang tengah busy, mengantuk, takda masa pun masih sanggup meluangkan masa untuk join segmen aku ni. Aku jadi tak tentu arah, mandi tak basah tidur tak lena hehe (okay tipu). Diharapkan keputusan yang aku bakal umumkan ini diterima baik oleh semua peserta! :)

* click untuk lihat senarai peserta dan boleh blogwalking ke blog mereka sekali

DUA PEMENANG BERTUAH YANG AKAN MEMENANGI TIKET PENERBANGAN KE KOREA RM10 SETIAP SEORANG IALAH *drum rolls




Tahniah buat kedua-dua pemenang yang telah dipilih! kalau tengok dari segi penulisan, kedua-dua mereka ada gaya penulisan sendiri yang menarik hati aku. Bukannya aku nak cakap orang lain takda penulisan yang bagus, tak langsung. Cuma cara mereka state reasons and review blog aku tu membuatkan aku terpaut hati untuk pilih mereka sebagai pemenang! Actually sukar juga untuk aku membuat pemilihan ni. Terpaksa go through balik setiap penyertaan demi penyertaan. Eyqa, make sure you use my RM10 just to buy novel! jangan beli benda lain okay haha.

Disebabkan penyertaan lebih dari aku punya expectation, tak dapat lah aku nak masukkan kesemua 57 blog di dalam blog list aku. Nanti aku yang tak terkejar nak blogwalking dekat blog mana satu kan? So, aku akan pilih 20 blog yang lain untuk berada di dalam blog aku.

20 BLOG YANG BERTUAH


Kepada yang tidak terpilih, maaf sangat-sangat saya ucapkan. Terima kasih sudi join segmen yang saya anjurkan. Buat para pemenang sila hubungi saya di email syedhakimalyahya@gmail.com untuk menuntut hadiah anda! hehehe. Harap jangan serik okay nak join segmen Syed lepas ni? InshaAllah, walaupun korang tak terpilih dalam blog list Syed, Syed akan sentiasa terjah juga blog-blog kalian. Thanks again for your support! :)