Tuesday, March 21, 2017

LULUS TEMUDUGA SPP PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN DG41

Semakan Keputusan Temuduga SPP Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41

Assalamualaikum dan selamat petang buat semua,

Untuk pengetahuan semua, pada tarikh 23 Januari 2017 yang lalu, aku dah selesai menjalani interview untuk jawatan Pegawai Pendidikan DG41 (cikgu lah tu). Kalau nak ingat balik macam mana sesi interview tu aku rasa dah tak sanggup dah sebab sangat mendebarkan haha. Dah la nervous gila time tu tak tahu macam mana nak handle so aku buat confident aku jelah. Kalau korang nak baca perjalanan aku sewaktu interview dan soalan-soalan yang telah diajukan kepada aku ketika itu, boleh refer entry TIPS TEMUDUGA SPP PEGAWAI PENDIDIKAN DG41 LEPASAN IPG.

Alhamdulillah, harini ada berita baik untuk aku rupanya. Aku lulus temuduga tersebut! Time nak check tu dah berdebar dah jantung ni hahaha. Kalau ikutkan aku punya confident, aku memang yakin aku lulus interview tu. Tapi who knows kan? mana tahu tiba-tiba penemuduga tu tak suka English aku ke? So, there's a possibility kot. Dah la aku pakai seluar baju fit time tu, terus rasa bersalah kahkah.

Secara jujurnya aku sangat menanti-nanti keputusan temuduga ni. Sebab apa? Sebab aku tak sabar nak masuk sekolah nak mengajar. Aku dah belajar selama 5 tahun setengah kot lepastu menganggur tak buat apa dari bulan 12 tahun lepas sampai bulan 2. Walaupun sekarang ni aku tengah kerja sementara, tapi serius cakap, kerja yang aku tengah buat sekarang ni bukannya jiwa aku. Aku tak boleh nak buat kerja tu lama-lama.  Nantilah aku share apa kerja yang aku buat. Tunggu bulan depan lah kot? sebab saja nak tunggu sebulan kerja lepastu barulah boleh buat review pasal kerja tu kan.

Bila time aku sorang-sorang, aku selalu feeling-feeling cakap English dekat diri sendiri sebab rasa macam dah lama sangat tak guna bahasa tu. Lepastu bila jumpa budak-budak yang datang dekat tempat kerja aku ni pakai baju sekolah, rasa nak sahaja aku sembang dengan dia nak tanya dia sekolah mana. Aku rindu suasana sekolah sebenarnya hahahaha over kot. Rindu juga nak sembang-sembang dengan budak-budak, sebab dulu masa aku praktikal dekat sekolah, aku memang kuat sembang dengan budak. Jadi, bila dah lama tak buat semua benda tu rasa macam I miss those good moments hehe.
TAK SAMPAI HATI
Jujur aku cakap, bila tahu sahaja keputusan temuduga ni terus rasa macam nak berhenti kerja haha walaupun penempatan tak tahu bila. Mengikut khabar angin, ramai yang kata awal bulan empat. So, kalau betullah apa yang aku dengar tu means aku kena berhenti kerja la bulan 4 nanti. Sempat lah sebulan aku kerja dekat situ. Tapi, masalahnya aku tak tahu macam mana nak bagitahu yang aku nak berhenti kerja haha. Rasa macam tak sampai hati nak cakap. Tak suka buat orang rasa kecewa. Tapi memang dari interview kerja tu lagi aku dah cakap aku nak kerja mungkin sekejap sahaja

Bila tengok senarai dokumen yang aku kena selesaikan tu macam banyak pula hehe. Dah la off day kerja aku cuma satu hari sahaja. Nak buat apa pun tak sempat kot aku rasa. Aku cuti harini duk online lepastu basuh baju yang banyak-banyak tu. Boleh tahan lama juga aku tak basuh tangan manually. Penat kot nak basuh tangan kalau tak pakai mesin basuh. Zaman aku basuh pakai tangan ni zaman duduk asrama time form 1 dulu sahaja haha. Patut ke tidak eh aku berhenti kerja bila masuk bulan 4 ni? ataupun aku just kerja sahaja sampai dapat panggilan posting? hmmm dilemma betul.

Apa-apa pun, aku doakan kepada kawan-kawan yang masih belum mendapat panggilan temuduga (calon-calon SJKT) supaya sentiasa bersabar. InshaAllah tak lama lagi tu ada lah panggilan temuduga untuk korang semua. Supaya dipermudahkan segala urusan korang. Good luck! :)

Untuk semakan keputusan temuduga SPP, boleh layari;

103 comments :

  1. Alhamdulillah ada rezeki utk Syed. Semoga menjadi seorang guru yg berwibawa, berkaliber dan ikhlas mangajar anak bangsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak, InshaAllah Aminnnn :)

      Delete
  2. Tahniah cikgu Syed. Nanti mengajar subjek bahasa inggeris ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bro. yuppp ajar English nanti inshaAllah la :)

      Delete
  3. kerja je sementara tunggu posting. boleh kumpul duit what dan pengalaman lagi. fuh, bukan senang sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tapi rasa macam tak sabar nak berhenti sebab kerja tu bukan jiwa saya la haha.

      Delete
  4. Wahhh tahniahh Syed!

    Lama tuu belajar 5 tahun 1/2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Husniey, lama jugaklah sebab dari lepas SPM terus masuk sampai degree hehe.

      Delete
  5. Yeaayyyy, tahniah Syed!!! 😁👏👏👏

    ReplyDelete
  6. wow alhamdulilah, congrats! hihi

    ReplyDelete
  7. tahniahhhh!
    pasal kerja tu, kerja je dulu sementara menunggu kan. atleast ada jugak dpt duit poket dan sedikit pengalaman lain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks itulah BV, rasa macam nak berhenti kerja sebab rasa macam tak boleh la kerja tu.

      Delete
  8. Tahniah....tambah seorang lagi cikgu...
    Mengajar penug tekad n dedikasi ok...
    Wish you all the best.
    Cheers.

    ReplyDelete
  9. Tahniahhhhh syed! Elsa tumpang seronok jugak hahaha. Kerja lah dulu sampai tunggu posting tau tau tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah thanks elsa! inshaAllah kalau semangat nak kerja tu ada lagi sampai tunggu dapat sekolah la syed kerja kih2.

      Delete
  10. Semoga menjadi seorang guru yang cemerlang walau di ceruk mana ditempatkan.
    Tahniah Syed

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah WP. Doakan saya ya, terima kasih :)

      Delete
  11. Tahniahhhhh cikgu syed.. hehehe.. dan alhamdulillah, rezeki dari DIA.. keja elok2 nnti ye.. nnti hari first plis up entri story2 skit.. hehe.. busyra hepy tngok syed dh dpt kerja. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Busyra, Alhamdulillah tapi tak tahu la posting bila lagi. Nanti kalau syed dah masuk kerja syed update la dekat sini hihi.

      Delete
  12. Tahniah Sir to be.. hha
    Moga dpt jd sir yg dpt memandaikan lg student dgn english. Haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, terima kasih cik anonymous :)

      Delete
  13. Alhamdulilah rezeki
    tahniah Sir Syed :)

    ReplyDelete
  14. semoga Allah mempermudahkan! aminn...

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah, tahniah cikgu syed! 😁 sebaiknya keja dulu kumpul duit sementara tunggu panggilan posting 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nour Adieb, Itulah sebaiknya macamtu. tapi rasa macam tak boleh buat kerja tu. Selalu buat banyak silap haha.

      Delete
    2. takpa, rehat2 ja la di rumah dulu 😉

      Delete
  16. Wow! Alhamdulillah. Tahniah Syed atas rezeki dari Allah. Moga success selalu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, Terima kasih! saya akan cuba buat yang terbaik hehe.

      Delete
  17. Alhamdulillah, tahniah Syed.. Happy for you. Selamat menjadi lilin yang membakar diri demi anak bangsa. cewahh ayat taknak kalah.

    Apapun,, All the best Syed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih mai. hahahah memang tak nak kalah ayat tu. siap lilin bagai dah macam buat ayat novel hehee.

      Thanks! :)

      Delete
  18. Wow!! Tahniah Syed..
    Semoga berjaya menjadi cikgu yang cemerlang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kak, doakan saya ya. Terima kasih :)

      Delete
  19. Tahniah cikgu ~ selamat menempuh alam baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, harap mampu menempuhi alam pekerjaan dengan baik.

      Delete
  20. Laa.. Ipg jgk ke.. Sy pn baru tahu lulus jgk smlam. Moga2 cpt la masuk skolah.. Bosan dh jgk kt rumah ni.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupppp, satu batch rupanya hehehe. Tahu takpa, dah bosan dah ni buat kerja yang bukan bidang. Puas dah bercuti kan?

      Delete
  21. alhamdulillah tahniah, so jadi cikgu la ni? selamat berkhidmat

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kak, jadi cikgu la nampak gayanya hehe terima kasih :)

      Delete
  22. tahniah.bestnya dpt kerja dlm bidang sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, rezeki dapat masuk maktab hehe :)

      Delete
  23. Tahniah Syed.... moga dapat menabur bakti pada anak bangsa gitu.
    Hakak sebenarnya suka kalau anak anak akak jadi cikgu. Tapi diaorang ni tak minat. Apa kelayakan nak jadi cikgu ye Syed kalu boleh share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak, inshaAllah hehe. Kalau diorang minat tak boleh paksa kak haha. Melainkan kalau setakat nak cuba apply tu boleh lah. Kelayakan dia dapat 5A ke atas sahaja kak untuk dapat panggilan interview. Lepastu time interview tu nanti baru ada ujian fizikal. Kalau pass ujian tu, baru boleh teruskan ke interview seterusnya.

      Delete
  24. Alhamdulillah. Tahniah cikgu syed. Nanti da start posting jangan lupakan blog & kami. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cik renex. InshaAllah dah posting pun nanti nak curi masa untuk update blog kalau boleh haha.

      Delete
  25. alhamdulillah, tahniah cikgu! hehe

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah... tahniah!! keje elok2 ya nanti...besar tu tanggungjawab nak majukan anak bangsa... semoga berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah anies, doakan syed dapat menggalas tanggungjawab tu dengan baik ya. Terima kasih :)

      Delete
  27. Wahhh seronoknya berjaya temuduga. Alahmdulillah rezeki kamu. Tahniah cikgu Syed hihi. Semoga dipermudahkan ye, all the best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok juga lah bila berjaya temuduga hehe dah la soalan time iv buat nervous ja haha. Aminnn, thanks ya ira :)

      Delete
  28. Tahniah syed..moga menjadi pendidik yang penyabar...itu cita-cita syed jab..
    JanjiKita

    ReplyDelete
  29. Tahniah Syed... moga jadi pendidik yang berkaliber...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, Aminnnn .Terima kasih! :)

      Delete
  30. Perghhh terbaikk lah.. Tahniah ye cikgu syed.. dah kene panggil cikgu la pasni.. hehehe.. mesti membizi dah tak boleh apdet blog nnti.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak hahaha cikgu tu dekat sekolah ja. kalau dekat blog, saya seorang syed hahaha. Itulah, kalau bizi nanti habislah tergendala blog ni.

      Delete
  31. Tahniah syed..xramai org lelaki yg minat jadi cikgu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak, mula2 memang tak minat. lama2 macam okay la haha.

      Delete
  32. Tahniah3x, tumpang gembira. Moga syedenjadi sorg guru yg berdedikasi dan niatkan kerja tu selain utk mencari rezeki, kumpul duit nak kawen, hehe..tapi niatkan juga sbg jihad memajukan ank bangsa, so in shaa Allah. Dunia dapat, akhirat pun dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak atas nasihat. InshaAllah, doakan saya jadi pendidik yang mampu memberi inspirasi kepada anak bangsa. Besar tanggungjawab yang digalas sebagai seorang guru ni kan?

      Delete
  33. Alhamdulillah, tahniah syed.. tapi rasanya lebih elok tunggu surat panggilan tu dulu baru berhenti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Cik Tie. Itulah, tapi dah mula rasa tawar hati nak kerja hahaha tah apa2 syed ni.

      Delete
    2. Sabarlah ya..jangan dilayan sangat perasaan tu

      Delete
  34. huwaa cikgu bi laaa. saya dahla bi tunggang terbalik xD hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haippppp SPM pun dapat banyak A nak cakap BI dia tunggang terbalik pulak haha.

      Delete
  35. 1) Alhamdulillah..tahniah dik..rezeki...lapor diri kat Putrajaya rupanya..selang kompleks dengan akak... hehe

    2) pegi basuh baju hantar dobi la..sambil tunggu siap basuh & keringkan, blh update blog..ekeke

    3) fuhh..ramainya yg komen kat entry nih..pemes la cikgu ni..ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lapor diri bukan dekat putrajaya. Tapi orang putrajaya tu yang handle kitorang punya posting rasanya. Entah lah haha.

      Nak basuh baju kat dobi masalahnya takda duit kak. Kesian sangat kan? hahaha.

      Takda femes pun laaa biasa-biasa ja kak.

      Delete
  36. Alhamdulillah Cikgu Syed, rezeki lulus temuduga. Lepas ni debaran posting pulak. Bila dapat surat nanti barulah berhenti kerja..

    Apapun all the best to Cikgu Syed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, debaran posting tu yang buat cuak tu. Takutnya kalau dapat jauh haha. Tu lah, saya fikir nak berhenti bila dah confirm dapat sekolah.
      tapi rasa malas dah nak kerja haha.

      Thanks kak! :)

      Delete
  37. SYed ! Thniah ! Alah tkpe, bg je la notis kat tmpat keje skang dlm 2mgu sblom. Doakan mek jugak ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak mek! tak boleh bagi notis sebab tak tahu exact date bila haha. Kak mek pun sama, semoga dipermudahkan urusan :)

      Delete
  38. Alhamdulillah tahniah cikgu syed ..slmt mengajar anak-anak bangsa harapan negara..kjelah smpai tunggu pnggilan tmpt ..nnti leh story kt anak murid ..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. haha kan? nanti mesti anak murid tak percaya cikgu dia kerja macamtu kehkeh.

      Delete
  39. Tahniah cikgu Syed. Selamat menjadi pendidik. Rasanya sementara tunggu penempatan tu baik kerja dulu. Boleh tambah income. Mana tau dapat tempat jauh boleh back up sementara dapat gaji :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul juga tu sebab duit simpanan pun memang takda buat masa sekarang haha. InshaAllah saya cuba bertahan untuk kerja lama sikit.

      Delete
  40. tahniah...moga terus sukses mendidik anak bangsa....

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah tahniahhh ya... syed... syukurlah yang ditunggu2 dapat... semoga dapat menjadi cikgu yang berdedikasi untuk mendidik anak bangsa

    Akak rasa tak perlu lagi kot syed berhenti,, tapi kalau rasa macam tak sempat sangat nak uruskan hal surat menyurat ni mesti nak kena ada check up kat hospital bagai ni kan.. kena tunggu surat sampai dulu...

    Syed mengajar sekolah rendah ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kak, doakan saya jadi cikgu yang baik hehe.

      Itulah kak, saya takut takda masa nak uruskan dokumen semua tu ja hehe yang lain tak kisah sangat. Lepastu memang rasa macam malas na kerja dah haha. Aah kak saya ajar sekolah rendah.

      Delete
  42. Alhamdulillah tahniah!
    Semoga menjadi warga pendidik yang penuh semangat dalam mendidik anak bangsa.
    Kerjalah dulu sementara tunggu posting tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak. InshaAllah saya kerja dulu ni heheh walaupun rasa macam dah malas nak kerja.

      Delete
  43. Wahhh tahniah. Saya baru nak bertatih belajar ilmu pendidikan ni. Dan jujur cakap memang jatuh centa dengan kerjaya nii.

    All the best dalam mendidik anak2 bangsa. Mendidik dari segenap aspek dunia dan akhirat, inshaAllah!

    ReplyDelete
  44. Laa....baru baca yang ni. Tahniah Syed! lambat pulak akak wish. Gomennasai! ( Sorry!)

    ReplyDelete
  45. Wah tahniah Syed! Syoknya dah nak kerja, tak sabar pulak nak habiskan study ni hah bila tengok orang lain dah nak kerja. Hahah! Wishing you all the best :)

    ReplyDelete