Friday, March 24, 2017

BLOG SEORANG SYED DI MATA DUNIA

Blog Seorang Syed

"Blog Seorang Syed di Mata Dunia" 
(nak muntah pula aku baca hahahaha)

Salam dan Hi,

Actually harini aku nak bercerita tentang ranking Alexa blog aku ni haha (macamlah penting sangat kan). Kau tahu tak alexa rank tu apa? Kalau kau merupakan seorang blogger, aku rasa benda ni memang wajib kau kena tahu.

Apa sebenarnya alexa rank ni? Kalau kau nak tahu, alexa rank ni ialah ranking yang disediakan oleh pihak Alexa untuk analyze sama ada kau punya blog ni popular atau tidak. Cara dia analyze ialah dengan mengira traffic yang ada dekat blog kau tiap hari. Bukan traffic light yang kau nampak kat jalan tu ya? Tapi traffic blog kau ataupun visitors yang singgah dekat blog kau. Kalau makin ramai yang baca artikel-artikel dekat blog kau, ranking kau dekat alexa ni pun akan naik lah. Sebab itulah gunanya untuk kau tarik pelawat blog kau untuk singgah blog kau. Melainkan kalau kau buat blog untuk kau sendiri sahaja yang baca, itu memang tak perlu kau nak kisahkan pasal ranking blog kau.

Sebagai salah seorang blogger baru, aku tak expect pun blog aku ada tercalon dalam ranking alexa (tapi aku selalu juga check hahahah k). So hasil kegigihan aku menulis blog selama hampir 2 bulan, akhirnya blog aku mendapat tempat dalam Alexa (fuh bukan senang bagi seorang syed).

Ranking Blog Seorang Syed
Berdasarkan gambar di atas. How popular is anothersyed.blogspot.my? (mohon abaikan tulisan kat atas tu sebab tulis takda mouse camtulah hasilnya)

Alhamdulillah lah ranking blog aku ni dalam dunia jatuh di tangga 3,046,362. 3 juta kot! Hahaha bapak jauh tapi it's a good achievement lah kot untuk blog aku yang baru berusia 2 bulan ni. Dalam Malaysia pula, blog aku di tempat yang ke 21, 014. Walaupun tangga ke 21 ribu, tapi bersyukur masih ada tempat untuk blog seorang syed ni.

Nak kata traffic aku tinggi tiap hari tak juga, trafik aku biasanya sendu sahaja.  Tapi depends pada entry apa yang aku update la. Kalau entry tu macam best dan penting, ramailah yang baca (yakin je entry kau best syed hahaha). Lagi satu, sekarang ni aku tak dapat nak blogwalking sangat since busy dengan kerja. So, kadang2 affect juga aku punya traffic. Dah lah update blog pun dah banyak miss dah sekarang. Sedih betul rasanya! Aku rasa lagi kerap kau update blog kau lagi senang untuk kau tarik trafik ke blog kau. 

Aku sebenarnya bukanlah tak kisah sangat pasal ranking blog ni. Tapi kalau boleh aku nak aku punya entry yang aku update dekat blog ni bermanfaat untuk orang lain. Ranking blog tu hanya sekadar sampingan sahaja, tapi impak yang kau tinggalkan di hati pembaca tu yang penting. Apa gunanya kalau ranking blog atau traffic tinggi tapi? (make your own conclusion). Semoga blog Seorang Syed boleh terus maju ke hadapan! *sambil angkat banner (it sounds really awkward and poyo)

Kalau nak check ranking blog korang, boleh check di;

Dah check, boleh comment dekat bawah ya hehehe.

64 comments :

  1. Global Rank
    1,847,230
    Rank in Malaysia
    21,849

    Hihihihi...tapi bounce rate tinggi gilos.82.10%

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishhhh hebat juga mai hehehe.
      Bounce rate tu kira macam mana? malas nak baca haha.

      Delete
    2. Bounce rate tu kalau tak salah mai, makin kurang maksudnya setiap readers duduk lepak lama dalam blog kita. Kalau tinggi, readers just masuk, baca satu entry pastu keluar terus...membosankan kot.ahaha.

      Delete
  2. Kedudukan kat Alexa ni berubah-ubah :D Tapi betul la kata tuan blog ni, kalau selalu update blog, kedudukan pun akan jadi bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, sebab dia ikut traffic kan hehehe. NAk update tu yang takda idea + masa tu susah.

      Delete
  3. semoga bertambah baik lagi ranking Syed ni..gud luck..kipidap dogibab..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kak, hehe aminnn. mekaseh.

      Delete
  4. wahh,tak tahu pun ada bende alah ni,sellau tengok google stat je..hehe btw alhamdulilah and tahniah,moga blog ni semakin sukses di hari depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu ke? hehehe nanti boleh la check blog irda. Mekaseh sis :)

      Delete
  5. Teruskan berblogwalking Cikgu Syed 👏👏
    Sis support you! 👍👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busy sikit sejak dua menjak ni kak tak dapat sangat nak blogwalking haha.
      Thanks sis :)

      Delete
  6. salam bw... singgah pagi sabtu...
    Liez pun saja je check... alhamdulillah
    Ranking dunia yang ke 4,452,594...
    DALAM MALAYSIA 66,875

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks singgah blog ni,
      okay lah tu slow-slow nanti naik la ranking tu hehe.

      Delete
  7. Lepas ni makin famous la cikgu kita ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha takdalah ira. biasa-biasa ja ni.

      Delete
  8. untunglaaa. jauh sangat elsa nak kejar nie. jealous nie jealous tahu tak jealous hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe elsa boleh ja tu, syed dah takda idea dah nak update apa sekarang ni kui2.

      Delete
  9. Wah ..tahniah syed ..keep on blogging ..ccl dh lama rasanya tak check alexa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe cuba la check CCL. kot2 dah tinggi dah tu. thanks CCL :)

      Delete
  10. Wuu.. Memang tak mampu la nak kejar your rating.. haha.. Congrats Syed..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je tu anis. yakin la sikit hehe thanks! :)

      Delete
  11. Tahniah. Blog kak ana jauh di bawah blog cikgu hebat ni 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. Hebat lah sangat kan kak? thanks kak ana selalu singgah blog ni :)

      Delete
  12. dulu ada main Alexa ..

    sekaranng dah tak kisah..mumngkin dah berjuta ..

    nak buat lagi la kalau macam nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh yeke? cuba lah check sekarang kot-kot dah tinggi dah tu hehe.

      Delete
  13. untuk usia 2 bulan, kira ok beb. gooludk unutk akan datang ;)

    ReplyDelete
  14. Baru lepas abaikan blog seminggu lebih, datang baca entry nih. huh.
    Congrates btw, and dah keja ye. Tahniahhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha perasan juga. lama betul fatihah menghilang.
      Finally nasib baik ada comeback. Thanks ya, kerja sementara sahaja ni :)

      Delete
  15. omg mine 83k utk malaysia ranking - *slowly evaporating into thin air*

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's okay! it'll be getting on top soon hehe.

      Delete
  16. Baru nak up ni kena banyak berkorban sikit syed.. hihi... nanti lama2 bila entri kita selalu ada readers insyaAllah 4 hari ke seminggu ke tak update no worries dah ..macam akak ni 4 hari ke tak update pv maintain jerr hehehe

    Dan lagi satu memang kena tulis something yang boleh sentiasa orang nak baca dan nak cari 🤗🤗🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. Masalahnya nak berkorban tu susah betul hahaha.
      Kadang2 nak update banyak benda tapi tu lah.
      Masa dan idea tu macam susah sangat nak datang.
      Kalau tak update memang merudum lah kan.
      Nak tulis sesuatu yang orang cari tu pun satu. Takda idea kot.

      Delete
  17. Tahniah,
    Sebagai blogger amatur, dah kira hebat blog Syed ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks WP. Biasa je saya rasa blog saya ni.
      Traffic pun tak tinggi mana haha.
      tapi Alhamdulillah la ada yang baca :)

      Delete
  18. tahniah ok tu utk blog baru 2 bulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak selalu berkunjung ke sini :)

      Delete
  19. tahniahhh!! wahhh dahsyatttt.. hhhihi

    blog akak...segan nak check..blog sendu & pilu..tempat syok sendiri..ekekekeke :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe thanks kak, tak dasyat mana pun. biasa-biasa ja ni kak.
      Ramai yang lagi tinggi lagi. Tak payah segan2 kak hehehe saya pun buat tempat syok sendiri juga kah2.

      Delete
  20. pernah juga check, tp x keluar plak rank in malaysia. global rank ja la

    ReplyDelete
  21. alaaaaaaaaaa jealousnyaaaaaaaaaa hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeles apa? neeza punya lagi tinggi kot haha.

      Delete
  22. ok la tuu... chaiyok2 Syed. InsyaAllah tak lama lg makin meletup ni. hehehe

    ReplyDelete
  23. gudluck tak pernah pun check alexa nih.selalu lupa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la kak check sekali hehehe mesti tinggi rank ni sebab dah lama.

      Delete
  24. Dedolu memang rajin check rangking.. Pastu cam taksub lak.. Hahaha.. terus tak check.. Nie check balik lepas baca blog syed.. Akak duk tang 27,221 nie.. wargh.. jatuh tu..
    sedih.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha rasa macam nak kejar ranking atas kan kak, tapi traffic ciput ja. Takpa kak nanti naik balik la tu inshaAllah hehe.

      Delete
  25. saya punya lagi sadis, tak boleh nak baca link. so biarkan la. haha, baru 2 bulan rupanya. tapi dah nampak expert. haha saya dah 7 tahun berblogging. lepas tu 3 tahun terabai jap sebab study. then mula nak aktif balik. tu pun rasa macam dah kehilangan ramai kawan blogger. haha.

    oh ya, sbb mereka dah berpaling arah menggunakan laman sosial yg lain. blog dah tak laku. hahaha tetiba. jangan kecam

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaaa lama dah berblogging. panjang betul perjalanan tu hehe kalau dah lama memang ramai blogger yang dah pencen. And sekarang ni orang ramai beralih ke twitter, ig dan sebagainya. Tapi blog masih digunakan untuk sumber maklumat.

      Delete
  26. oh ya, selama 7 tahun ni tak pernah tahu tentang alexa. haha, thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. huaaaaa serious la? hehehe takpe nasib baik syed bagitahu.

      Delete
  27. Haha memang poyo pun seorang Syed!😝
    "Ranking blog tu hanya sekadar sampingan sahaja, tapi impak yang kau tinggalkan di hati pembaca tu yang penting." Yeayyyy yang ni kena tepuk tangan sikiittt 😂👏👏👏

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi laju ja dia setuju kan! hahahaha. Mana tepuk tangan? tak dengar pun. tak habis2 nak menipu syed kahkah.

      Delete
  28. Keep on blogging..
    Rasanya blog mrs pip tak layak lagi ni..
    Nnt2 la baru check ...
    Tunggu pv cecah 6 angka ...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak! ala boleh je tu kak,
      cuba la check dulu mesti ada ranking punya hehe.

      Delete
  29. tahniah. kipidap ok :)
    aida da bertahun2 blogging, x ke ke arah ranking blog, stats, etc. tak cek pon.
    blogging for fun, self satisfaction.
    tempek hal sendiri (syok sendiri!) hi hihi...
    but it is good la sebeno nyer utk pantau.
    blogging yg mendtgkan income, apa salahnya, kan?
    and sebarkan ilmu, mendtgkan pahala in shaa Allah.

    ReplyDelete