Thursday, April 30, 2020

THINGS I BOUGHT FROM SHOPEE DURING RMO (PART 1)


Assalamualaikum and Hi everyone! 

First of all aku nak minta maaf la tulis tajuk dalam Bahasa Inggeris tapi content dalam Bahasa Malaysia hahaha. Aku actually penat dah fikir tajuk entri dalam BM tapi tak menarik. Akhirnya aku ambil keputusan nak guna BI sahaja untuk tajuk entri aku pada kali ini. Korang cool ja kan? Tak marah aku kan? Kot lah marah, takut juga aku hehe. 

Entry aku pada kali ini aku nak share tentang barang-barang yang aku beli di Shopee sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Dalam tak sedar, kita dah masuk Fasa ke 4 PKP kan? Aku tak sangka aku boleh survive selama ni dalam rumah haha (okay over). Sebelum ni aku dah lama stop beli barang secara rakus di Shopee tapi sejak PKP ni, aku dah mula beli macam-macam barang dari sana. Walaubagaimanapun, barang yang aku beli takda la dikira sebagai membazir pun sebab aku memang agak memerlukan la barang-barang yang dibeli tersebut. Nak tahu barang apa? Okay jom kita tengok! 
1) 30 DAYS MIRACLE TONER BY SOMEBYMI
Price : RM42.64 (lepas apply promo code)

Sebelum ni aku pakai toner Simple. Aku tak tahu kenapa aku beli toner ni. Oh ya! I guess sebab aku dah bosan pakai toner from Simple tu. Kadang-kadang rasa macam tak berkesan pun ada. Kulit aku ni jenis oily and aku ada clogged pores (kot hahaha). Aku pernah terbaca from twitter rasanya, ada yang kata toner ni boleh unclog pores kita sebab ada kandungan AHA-BHA-PHA tu. Aku pun tak tahu benda apa tu, tapi from the review semua orang cakap macam berkesan. Kiranya ni first time la aku try untuk tengok keberkesanan dia. 

Selepas beberapa minggu aku pakai toner ni, aku boleh recommend la dekat korang untuk try sebab it suits my skin very well! but bear in mind that tak semestinya produk tu berkesan dekat aku dia akan berkesan juga dekat korang. It doesn't work like that. Kalau nak try, boleh la cuba sebab pada aku toner ni memang berkesan la dekat aku.
2) OKURA MODERN COMPUTER/LAPTOP DESK  
Price : RM140.46 (include shipping tapi dapat 1290 Shopee coins)

To be honest, aku bukan sejenis yang suka duduk dalam bilik sambil menghadap komputer dan buat kerja. Aku jarang spend masa yang lama dalam bilik untuk buat kerja. For me, rumah bukan tempat untuk aku buat kerja haha. Aku lebih prefer pergi sekolah waktu cuti hujung minggu tu untuk siapkan kerja aku. Bilik tidur aku ni exclusively untuk aku TIDUR dan MAIN PHONE jika tak nak diganggu. So, bilik aku memang takda meja study lah. Biasanya kalau aku on laptop pun aku literally meniarap atas lantai sambil main laptop.

Bila dah PKP ni, terpaksa aku work from home. Rupanya memang susah nak buat kerja kalau takda meja dalam bilik. Ada satu hari ni aku scroll twitter nampak orang share pasal meja ni, aku pun terpengaruh la nak beli sebab pada aku harga dia murah and tengok review pun macam ramai yang suggest untuk beli

Bila dah dapat meja ni, aku memang puas hati sangat. First, delivery dia boleh tahan cepat. Second, senang gila nak pasang. Dalam kotak dia tu dah disediakan semua benda yang diperlukan, kau cuma baca ja buku manual tu untuk pasang. For me meja ni kukuh ja tapi takdalah kukuh sangat sebab kaki dia ni besi dia tak cukup besar cuma WORTH THE PRICE. Kau bayar RM129 ja kot nak expect apa kan? Nak yang kukuh betul kena beli dekat IKEA lah.
3) FOREST UNDERWEAR
Price : RM20 (free shipping)

hahaha okay ni sangat random. Aku buka Shopee lepastu tengok Shocking Deals tu and ternampak underwear ni harga RM20 ja lepastu dah la free shipping and dapat 3 helai pula tu. Aku tak fikir banyak dah, terus beli ja (penting ke aku nak masukkan underwear ni dalam list? HAHA)
4) LOCAUPIN OFFICE A4 FILE STATIONERY STORAGE
Price : RM 45.62 include shipping (tapi dapat 399 Shopee coins)

Dalam bilik aku ni, aku letak baju dalam chest drawer from IKEA tu. Atas drawer tu memang penuh la segala barang. Sebelum ni takdalah terganggu sangat sebab jarang duduk dalam bilik haha. Tapi sejak PKP ni memang duduk dalam bilik ja, mata aku pun tak tenteram tengok keserabutan tersebut. Aku pun decide untuk beli storage box nak letak barang-barang. Kalau tengok dekat Shopee banyak sangat pilihan storage box, kau kena pandai pilih yang cantik dan berkualiti.

For me, aku sangat berpuas hati dengan barang ni sebab sangat cantik dan berkualiti. Seller dia ship barang sangat cepat, order harini esok dah post. Lepastu barang pula sampai dalam keadaan yang sangat baik. Tiada sebarang kecacatan yang berlaku terhadap barang tersebut. Harga berbaloi dengan kualiti barang. Boleh muat banyak benda dalam tu, so lepas ni aku akan masuk kan ja semua barang dalam storage box ni! hehe
5) KEREPEK UBI PEDAS BASAH
Price : RM23.97 (beli 3 pek dan dapat free shipping)

Waktu PKP ni bila kau duduk rumah mesti kerja nak mengunyah ja kan? (lepas tu nanti meroyan bila gemuk haha). Bila keluar beli groceries, banyak juga aku shopping kudap-kudapan tapi cepat sangat habis. Buka Shopee sentiasa ada solution! Aku memang suka makan kerepek ubi pedas ni. Tapi macam biasa, susah betul nak cari yang PEDAS dan TAK MANIS. Biasanya mesti orang buat benda ni manis sangat sampai boleh dapat diabetes tu. Aku pun bila baca review from this one seller, semua orang cakap sedap. I was like "why don't I give it a try?" Aku pun beli 3 packs of this kerepek ubi (1.5kg)

1 Ramadan haritu terus sampai depan pintu rumah! Aku order sebelum puasa, esoknya dah sampai. Dia punya penghantaran memang cepat dan YANG PALING PENTING, SANGAT SEDAP OKAY! Aku even recommend benda ni dekat Twitter, lepastu ramai yang terpengaruh untuk beli sekali. Kalau korang nak try, cari seller farah_1234 di Shopee. Seriously korang memang akan puas hati dengan kerepek dia. Aku beli 3 pek haritu now dah tinggal 1 pek ja lagi. Padahal belum seminggu lagi haha dah la bulan puasa! Aku dah plan nak beli banyak lagi kerepek ni untuk raya nanti hehe.
6) 3W CLINIC SUNBLOCK
Price : RM26 (untuk dua unit dan free shipping)

Tak, aku tak pakai sunblock pun duk rumah! hahaha. Ini semua sebab aku terpengaruh dekat benda-benda yang aku baca dekat Twitter. Aku ada terbaca orang cakap yang sunblock ni underrated tapi dia best and ramai pula yang sokong. Maka, aku pun terjebak la untuk cuba sunblock ni. 

Lepas dah cuba beberapa kali, betul lah apa orang kata! memang best sunblock ni. Dia tak sticky and it feels good on your skin. Then, dia takda whitecast. Bila kau sapu ja sunblock ni dekat muka, takdalah nampak kelabu asap ke apa. Memang dia nampak macam kau tak pakai apa-apa pun. Aku siap beli dua lagi and tak menyesal la (semua benda aku tak menyesal ni dah kenapa)
KESIMPULAN
Tak sangka, banyak juga aku beli rupanya! HAHA. Tapi hikmah daripada semua ni, aku dapat duduk dalam bilik yang lebih kemas dan cantik. Aku seriously lebih suka duduk bilik sekarang ni. Nanti aku update Part 2 pula sebab ada lagi barang yang aku order dan tak sampai hehe. Thanks for reading guys and selamat berpuasa! :) 



47 comments :

  1. wahh banyak beli..hehhehe dah follow awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni lah terjadi kalau duduk rumah ja! hehe thanks ya.

      Delete
  2. Wahhhh.. banyak shopping. Hehe. Lepas ni boleh cuba shopping sini pulak. Hehe

    https://t.publicecommerce.com/160Abc

    Jemput join segmen ni k. Ucapan kata semangat untuk frontliners kita. Semoga mereka terus bersemangat dan dipermudahkan segala urusan.

    https://ejulz.blogspot.com/2020/04/segmen-ucapan-buat-frontliners-covid-19.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha duduk rumah kerjanya buka Shopee jelah!

      Delete
  3. Ala samalah ada pos saya tahun bahasa Inggeris, isi tulisan bahasa Melayu.
    Kerepek pun beli dalam talian. Boleh tahan mengunyah sampai 2 pek. Saya selalu nak makan lepas terawih tapi selalu mengantuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah semua benda boleh beli online sekarang ni kan?
      sy pulak lepas berbuka makan nasi tu, mesti makan kerepek pula.
      Tu pasal la dah nak habis.

      Delete
  4. Ops lupa nak bagitau saya dah follow #425.

    ReplyDelete
  5. somebymi punya toner tu saya teringin nk try, tpi kena tunggu dululah haha
    sunblock tu tak oily ehh? haritu nampak gak shopee, dia ada buat promo. ni pun bleh try :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la toner tu best juga. Sunblock tu mmg tak only. Texture dia pun best ja hehe.

      Delete
  6. Ramai yang shopping online musim PKP ni. Selamat n senang semua di hujung jari. Nurul tak banyak shopping musim MCO, just beli buku je tu pun tak sampai-sampai lagi dah sebulan dah. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tapi bila parcel tu sampai dekat rumah takut juga.
      Yelah anything can happen kan. Pada masa ya sama terdedah kepada bahaya juga tu.

      Delete
  7. wehhh lamanya tak baca blog seorang cayed! hahahahah aku enjoy baca ni. aku tak nampak pun organizer warna putihhhh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahah thanks nica baca blog cayed! ala organizer putih tu tak sampai lagi. Benda tu from China kan.

      Delete
  8. Cantiknya blog lagi2 header dgn menu tab.. T_T

    btw nampak macam mengancam pula tengok laptop desk tapi mampu tengok je la. meja dekat bilik elok lagi.

    sunblock tu ramai kata syok. selalu guna biore je nanti nak cuba brand lain pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nana! memang mengancam kan? Kalau elok takpalah, guna ja selagi tak roboh hehe. Saya pun sebelum ni guna biore, saja la nak try.

      Delete
  9. hahahah akak pun ada buat entri cenggini gak..kemain banyak ekkk seorang syed shopping kat shopee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke? okay jap lagi saya baca blog akak! hehe.
      Terpengaruh dengan banyak benda camni la jadi dia.

      Delete
  10. MUdah juga ada Shopee banyak benda yang kita boleh beli termasuk makanan..
    Meja tu cantiklah siap rak.. Nampak kemas.. Ada juga usha aritu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah meja ni macam 2 in 1. Rak dia boleh letak banyak benda kak.
      Memang berbaloi la beli kalau untuk saya ni hehe.

      Delete
  11. Boleh ketagih ni dengan shoppee apa lagi dalam tu macam-macam ado

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpaaaa haha memang rasa nak uninstall ja aihhh.

      Delete
  12. W'salam teacher Syed.
    Done follow blog ini. Chest drawer IKEA kita samalah.
    Bila bilik kemas, fikiran tak serabut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks follow blog usang ni! hehe
      Betul tu, kalau tak serabut ja duk dalam bilik.

      Delete
  13. bukak shopee ni ada ja kan benda nak beli T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tulah, dalam tak sedar ada ja benda yang nak dibeli aish.

      Delete
  14. Bila dok uma je kan,macam macam la belinya ka..suka pula tgk meja dengan kerepek..for sure akan beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli laaaa and btw kerepek tu sedap gila ok haha.

      Delete
  15. shopee ni syaitan yg tak kena ikat, mmg bahaya, ada je item masuk dalam cart..btw meja tu mmg byk yg dah sold out..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sepatutnya kena ikat la bulan Ramadan ni kan? aishhh.
      Dekat twitter memang ramai dah yang beli meja ni sebab tu sold out kot.

      Delete
  16. Paling best bila dapat coin banyak kat shopee ni. Pastu mikir nak beli apa pulak lepas ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? itulah dia. Bagi coins pastu kita pun teruja nak beli apa lagi haha.

      Delete
  17. uishh kerepek tu. nampak menyelerakan~ sedap tak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap! dia punya pedas, lembap, manis, masin dia semua seimbang.
      Kerepek dia pn tak keras.

      Delete
  18. okay i'm interested in getting that laptop desk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. How about the kerepek? You should try that one too haha.

      Delete
  19. coins dari shopee tu mmg best ..haha lagi buat nak shopping teruss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah betul tu kak. Sekarang ni coins saya tengah banyak.
      Kerja duk buka Shopee jelah camni.

      Delete
  20. mcm abe kie selalu gak beli keperluan rumah di shopee spt diapers anak, Milo, susu anak n jeruk pak ali. pendekata masa PKP ni malas nak kuar beli brg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli barang keperluan dekat Shopee ni kadang boleh dapat lagi murah kan?
      Depends pada kedai yang kita ambil la.

      Delete
  21. Banyak gila beli barang waktu PKP. Tapi semua barang agak random ya :)

    ReplyDelete
  22. Wow shopping sakan nampaknya! saya tgh menahan nafsu shopping lgi ni, taktahu berapa lama akan bertahan haha.


    ehhhh btw. Macam cam je. Tengok design header je boleh tahu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha saya dah tak mampu bertahan dah ni.
      Tewas dengan godaan Shopee kahkah.

      Cam? Ehhhhh kenal ke?

      Delete
  23. Replies
    1. haha takda buat apa ni so kita shopping jelah

      Delete
  24. dah lama usha meja laptop tu, cantik juga..
    time pkp ni banyak beli barang makan je di shopee..hehe

    ReplyDelete