Monday, May 21, 2018

NOWHERE HOSTEL BANGSAR | I MADE A NEW FRIEND


Assalamualaikum dan Hi!

Untuk entry kali ini, aku ingin berkongsi tentang pengalaman aku tidur dekat hostel (acah-acah backpacker camtu) di Bangsar. Aku ni memang tak pernah tidur tempat macamni. Biasanya gigih juga cari hotel yang affordable tapi memandangkan waktu ni aku nak ke Sabah, so aku fikir memang tak berbaloi kalau nak habiskan banyak sangat duit untuk hotel. Aku pun decide untuk browse mana-mana hostel yang murah area KL menggunakan booking.com. Tiba-tiba, "pooooffff!" keluar suggestion nama "Nowhere Hostel".

Aku tengok location hostel ni macam farmiliar! It's in Bangsar guys. Memang tengah-tengah Bangsar tu tapi aku takda idea dekat mana hostelnya. Disebabkan aku dulu memang study area tu, tapi tak pernah pula aku dengar nama hostel ni. Waktu tu harga yang ditawarkan ialah RM25. Memang murah tahap tak tahu nak cakap apa ni.Then, I booked the date (yang bestnya tak payah upfront payment ke apa). Sampai dekat Bangsar, aku pun melilau mencari hostelnya dekat mana.


Kalau korang semua tahu Klinik Mediviron Bangsar, Hostel ni memang betul-betul tepi klinik tu. Then kau akan nampak la pintu masuk dia dekat sini. Kau kena tekan butang tu nanti orang dekat atas tu bagi keizinan untuk kau masuk, baru boleh masuk haha. Aku tengok dia punya hostel mula-mula macam fishy wei. Dah la nama nowhere lepastu tengok pula tempat macamni. Waktu tu aku rasa macam nak cari hotel lain sebab macam tak percaya pula ada hostel tempat ni (punyalah takut scam ke apa kan). The moment I stepped into the hostel kan, I was shocked sebab ramai gila foreigners lepak dekat lounge hostel tu weh! 


Gambar dekat atas ni merupakan owner kepada Nowhere Hostel yang aku duduk ni. Aku disambut oleh dia la mula-mula. Rasa awkward sebab he and his "friends" macam ramai-ramai duduk dekat depan tu. Aku tak sangka sebenarnya dia ni owner hostel ni, sampailah aku tahu bahawa dia buka hostel ni dengan isteri dia. They manage the hostel together and wife dia orang Malaysia. She's very nice and friendly, Kak ida namanya hehe.


Bagi aku hostel ni best la dengan harga yang ditawarkan iaitu RM25 memang berbaloi. Aku paling suka dia punya katil sebab lembut dia lain macam. Bila kau baring atau lepak-lepak atas katil tu dah rasa macam tak nak angkat bontot dah. Aircond pula memang sejuk dan puas hati. Tandas dekat sini shared la yang pasti. Tapi tak jadi masalah la kalau kau cuma perlukan tandas untuk salin pakaian dan mandi. Kalau bawa family apa semua mungkin tak berapa sesuai tapi kalau kau sorang-sorang memang terbaik. Dalam toilet pula dah disediakan shower gel, shampoo apa benda semua tu. So, korang akan keluar daripada toilet dengan keadaan yang wangi don't worry.

Lepastu dia punya dapur pun best weh! ada peti, microwave semua. Makanan untuk breakfast juga PERCUMA. Okay lah kau dapat makan Coco Crunch semua percuma. Kalau kau nak letak barang kau dalam peti pun boleh (tapi kena label nama kau lah nanti habis kena makan dengan orang lain padan muka kau). Memang bagi aku satu malam yang berbaloi la dekat hostel ni. Aku puas hati teruk weh. Dengan keadaan bilik yang baru lagilah bertambah selesa. For your information, hostel ni baru beroperasi dalam masa 2 bulan macamtu. So kebanyakan barang-barang dalam tu memang masih lagi dalam keadaan yang sangat baik.
I MADE A NEW FRIEND
 (Ampunnnn muka aku hodoh sangat rambut pendek macamni you gais buat-buat tak nampak k?)

Masa aku duduk hostel ni haritu, aku sebilik dengan orang Netherlands, Taiwan dan Japan. Aku pun apa lagi pum pang pum pang la membawang dalam English. Seriously rasa seronok gila sebab dah lama tak jumpa orang luar since duduk dekat Gunung Senyum ni kan, bila dapat jumpa foreigners and sembang dengan depa rasa Ya Allah finally aku ada kawan. Tapi orang Taiwan yang sebilik dengan aku tu dia macam snobbish sikit. Dia kata Malaysia tak best semua tapi datang juga melancong dekat sini. I cannot brain. This guy from Japan memang baik dan sopan santun kalah perempuan melayu terakhir (aku exaggerate ja ni).

To be honest kan, aku ni bukannya senang sangat approach strangers and I am glad la bila aku approach and sembang dengan dia ni, dia layan elok ja and tunjukkan minat untuk bersembang dengan lebih lanjut. Tak silap aku, waktu malam  tu pukul 2 pagi macamtu baru kitorang semua tutup lampu and tidur sebab banyak sangat benda yang nak dibualkan. Mula-mula aku macam clueless juga tak tahu nak sembang apa dengan dia. Aku ni dah la tak minat sangat anime ke apa. Thank god la aku tahu juga culture and baju-baju diorang semua so itulah aku buat modal nak berborak. Kalau masuk anime tu aku boleh sembang pasal Doraemon dengan Shin Chan jelah. Dia tak expect yang dua kartun tu memang famous dekat Malaysia ni.


Lepastu keesokan harinya, dia hantar aku ke KL Sentral sebab aku nak pergi ke KLIA2. Before that we had lunch together lah. I asked him what he wanted to eat for lunch and he said "I want to eat halal food". Haha aku pun bawalah dia makan Ayam Penyet sebab benda tu nampak lah macam Malaysian food sikit. Aku order ayam penyet tapi dia order Keli Penyet. He's so excited to eat that catfish sebab dia kata dekat sana ikan keli mana ada orang makan. Orang Jepun diorang pelihara ikan keli. Alhamdulillah lah he liked it a lot.


Lepas dah kenyang melantak ayam penyet, kami pun pergi ke Sangkaya pula untuk makan aiskrim kelapa. Aiskrim ni pun dia cakap sedap cuma dia pelik sebab aku makan aiskrim tu letak topping jagung. Dia cakap macam pelik and tak masuk. Lepastu waktu tu dah pukul 2 petang. Bas aku pukul 2.30, dia dah risau takut aku terlepas bas. Nampaklah budaya ketepatan masa orang Jepun ni. Memang respect la cuma biasalah kita orang Malaysia ni rilek rilek jelah kan hahaha.

Aku sangat respect dengan dia sebab dia sanggup berhenti kerja setelah kerja selama 5 tahun untuk pergi travel around the world. Dia pergi mana-mana sorang weh! macam cool gila. Masa dia hantar aku pergi KL Sentral ni, esoknya dia akan ke Sri Lanka. Lepas ke Sri Lanka dia akan pergi ke South Africa. Cool gila, saving 5 tahun boleh keliling dunia. Aku dah kerja setahun duit saving nak beli baju raya boleh la hahaha.

And yeah! dia ajak aku pergi Japan weh. Aku memang teringin nak pergi travel oversea ni. Since dia dah pelawa ni maybe aku kena fikirkan dulu tawaran dia. It's quite interesting yknow since he got the experience and he can bring me around the town. Aku ni bukan yakin sangat kalau nak pergi sorang-sorang ni haha tapi it's a good start la kalau aku pergi Japan ni. Tunggulah aku kumpul duit dulu, cuma tahun ni mungkin I couldn't make it kot sebab macam tak mampu nak simpan duit dalam jangka masa yang pendek ni haha.

Okaylah aku rasa cukup sampai di sini sahaja cerita Seorang Syed kali ini. Entry ni sebenarnya dah tulis beberapa bulan tapi baru bulan 5 berjaya nak post! 

20 comments :

  1. Luaran itu adakala buat kita berfikir-fikir...setelah mengenali buat kita mengagumi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak, tapi luaran tu first impression. Penting juga kan.

      Delete
  2. wah bestnya syed dapat pengalaman and kawan baru,kalau ada masa singgah lah yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya memang best, hehe inshaAllah kalau ada masa saya singgah.

      Delete
  3. Saya tak pernah tinggal dekat any hostels dekat Malaysia lagi but based on the pictures, memang nampak selesa hostel ni. Sama level macam hostels yang saya selalu duduk kat Canada ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes memang selesa tambahan lagi sebab hostel ni baru lagi. Wahhh bestnya canadaa!

      Delete
  4. Uihh someone is back? Welcome back syed to the blogosphere and happy fasting :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ira! hahaha sekejap ada sekejap takda T_T

      Delete
  5. wahh dpt kawan baru dah yer...tp still kene hati2 tau...x leh caya sgt orang kita baru knl... take care syed :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm betul juga tu. Terfikir juga macamtu tapi nampak macam baik ja wallahualam la. Thanks kak.

      Delete
  6. wahh dapat kawan baru..happy fasting ye :)

    ReplyDelete
  7. Nice sharing Syed baru tahu ada hostel macam ni.
    Peluang tu dah ada kawan kat Jepun kalau pergi mesti syiok dan jimat banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Teringin nak pergi tapi duit tu laaaa haha adoi

      Delete
  8. Senangnya dapat kawan baru. Kecik-kecik dulu selalu teringin nak ada pen-pal hehe. Btw macam best je Nowhere Hostel tu dah la murah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Teringin nak ada kawan oversea actually 😂

      Delete
  9. lah org gunung senyum ke?saye temerloh je ha hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun org Temerloh. Kerja ja gunong senyum haha

      Delete
  10. Ada beberapa soalan nak tanya pasal hostel tu.
    1. Ada tempat parkir tak?
    2. Tandas tu share macam mana? Mmg x sesuai ke utk yg datang dgn family?

    ReplyDelete
  11. itulah bestnya hostel macam ni kan. boleh jumpa dengan kawan yang baru. dan yang lebih lucky nanti kita boleh ke tmpt dia pulak hihihi.

    ReplyDelete