Friday, July 14, 2017

SEORANG SYED DOT COM LULUS AKAUN PENUH ADSENSE

Lulus Akaun Penuh AdSense (Hosted Account)

Assalamualaikum dan Hai!

Alhamdulillah, hari ini dalam sejarah. Blog SeorangSyed.com dah lulus akaun penuh (hosted account) untuk Google Adsense. Untuk pengetahuan semua (kalau ada yang tak tahu lagi la), blog aku ni baru tukar domain beberapa bulan yang lalu. Bila tukar domain ni, faham-faham la kan. Memang automatik kau kena apply baru untuk menggunakan AdSense dekat website baru kau. It happened to me as well. Aku baru lulus AdSense dalam satu minggu, lepastu aku terus tukar domain dan tak dapat dah guna AdSense. 

Sebenarnya bila kau buat permohanan semula untuk akaun penuh AdSense ni bukannya senang nak kena approve! Nak menunggu dia punya result tu sempat lah kau bercinta beberapa bulan dulu baru boleh dapat. Bila dah tahu result pula, kena reject. Dah la tunggu lama lepastu kena reject pula haha mana tak syahdu kan? Nak buat macam mana, kita nak cari makan ni kenalah bersabar sikit. Sabar itu kan separuh daripada iman? (Ustaz mode: ON)

Yes, aku tahu aku memang dah lama tak update blog. Silap haribulan aku dah lupa pun macam mana nak menulis blog. Tapi tiba-tiba pula AdSense baik hati nak approve permohonan aku. Actually antara sebab aku malas nak tulis blog ialah sebab dah takda AdSense ni sebenarnya haha. Aku decide, kalau permohonan dah diapprove, baru aku akan usaha juga nak update walaupun busy kalah perdana menteri kita. Hampa juga bila permohonan demi permohonan aku kena reject dengan alasan insufficient content. Hampir 3 kali juga aku apply tapi semua kena reject. Memang patut pun bila fikir balik, sebab total posts aku dekat blog ni ada 80 SAHAJA. Mungkin you should have at least 100 posts kot before applying for AdSense.
KENA REJECT DAN APPROVE DALAM HARI YANG SAMA

Kena Reject Dengan Google AdSense

E-mail yang aku dapat ni bertarikh 12 Julai 2017 pada jam 8.42 pagi. Bila dapat email dari AdSense ni aku dah dapat agak dah actually, mesti kena reject punya and yeah betul lah expectation aku. Aku move on jelah dengan hidup aku. Pergi sekolah macam biasa dan lupakan pasal blog. 

Lulus Permohonan Akaun Penuh Google AdSense

Tapi yang ajaibnya, malam tu juga pukul 11.27 waktu orang dah nak tidur tiba-tiba dapat lagi email daripada Google AdSense. Kali ni dia kata aku punya website dah diapprove untuk letakkan iklan AdSense. Apa lagi! Melompat lah Seorang Syed dengan gembiranya (okay tipu). Rasa macam tak expect pun boleh kena reject lepastu tiba-tiba nak pula dekat aku ni. 
KENA TUNGGU SAMPAI BILA?
Bila dah kena approve ni, aku expect iklan tu terus keluar lah dekat blog. Tiba-tiba bila aku check memang takda langsung keluar iklan. Aku ingatkan mungkin aku salah letak code dia atau ada kesilapan lain. So, aku biarkan sahaja dulu dalam beberapa jam sebab dia cakap "within a few hours, you will begin to see live ads". Tapi ni dah nak masuk 2 hari still tiada khabar berita dari iklan AdSense.

Berbekalkan kekalutan aku sebab iklan tak keluar dekat blog, aku pun gigih la search dekat Google untuk cari apa puncanya. Macam-macam dah aku adjust dekat dashboard AdSense tu sebab nak bagi ikan keluar. Namun, masih hampa. Sehinggalah aku terjumpa satu article daripada AdSense yang membuatkan aku rasa lega sedikit bila baca.

Sebab Kenapa Iklan Google AdSense Tidak Keluar di Blog
So, segala misteri telah pun terungkai. Konklusi dia, kalau kau punya account AdSense kena reject at the first place, server dia terus block kau punya website untuk tunjuk iklan dari AdSense. Lepastu, bila dia dah approve pula, of course kau kena tunggu pihak AdSense untuk update mereka punya server. Bila main bab server ni bukannya macam on/off computer dah settle. Kena tunggu sehingga 48 jam untuk iklan keluar dekat blog. Setakat ni tak sampai lagi 48 jam aku tunggu.

Begitulah ceritanya perjalanan blog Seorang Syed dalam mendapatkan akaun penuh AdSense haha. Banyak perkara yang aku tak tahu lagi pasal AdSense ni, nak baca tips pun tak sempat. Kalau dengan adanya AdSense ni dapat menjana pendapatan sedikit sebanyak, Alhamdulillah. Harap aku boleh manfaatkan perkara ni. Bagi yang masih tidak diapprove oleh AdSense, banyakkan bersabar. Ikut suggestion yang AdSense bagi tu untuk perbaiki kita punya blog. InshaAllah nanti okay lah tu. Terima kasih kerana sudi membaca catatan panjang berjela bak kereta api ini. 

83 comments :

  1. Tahniah syed.. Wahh pasni kerap la update blog ye.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak, InshaAllah doakan saya konsisten hahaha.

      Delete
  2. sm kes kita. sy dh apply lama dh adsense. Penah approved bln 1 tp x lama disapproved blk sebab ada silap ckit. pstu berusaha dok perbaiki blog cari mn silap n apply blk

    tgh2 decide nk tukar domain dlm mggu tu boleh plak adsense approved. domain dh beli nk x nk kena gak psg trus xde iklan dh kuar. dkt sbln lbh berusaha cari solution baca sana sini edit n apply blk tgk2 approved dh adsense hr rabu lps....hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh yeke? tapi saya ni dah approve cuma tak keluar iklan ja. Alhamdulillah nasib baik dah keluar bali kdah ni.

      Waaaa tahniah! best kan dah kena approve haha.

      Delete
  3. All the best Syed..
    Semoga mode bloggimg sentiasa ON ...
    Ramai anak murid menanti penulisan cikgu Syed yg berjela jela tapi tak jemu nak baca ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak,
      Itulah haraplah lepas ni semangat sikit nak menulis kahkah.
      Amboi yelah tu tak jemu kan.

      Delete
  4. Finally kan.... haha Tahniah ! :D

    ReplyDelete
  5. Wah! bagusnya tahniah syed! Sekarang nih sama2lah kita tunggu 48 jam dulu pastuh tgk apa jadi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bro! dah ada dah keluar iklan ni. Alhamdulillah hehe.

      Delete
  6. Replies
    1. Nampak macam rumit kan? tapi memang rumit sikit la haha.

      Delete
  7. hai cikgu syed,apa beza full adsense ,sebab guna domain sendiri tu apa kelebihannya ya.Nanti buat entry untuk itu ya.

    Lagi satu,jadi cikgu memang busy kan,hehehe.jangan lupa menulis selalu ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai kak, beza full adsense ni sebab guna domain sendiri. Kiranya lepas dapat approval tu, kita boleh letak kod adsense dekat mana-mana website yang kita ada tanpa perlu apply yang baru. InshaAllah nanti saya buat.

      itulah busy tak la sangat tapi internet ni bikin stress.

      Delete
  8. Congrats! Rasa nak apply tapi malas lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please apply hahaa. Thanks btw rasya! :)

      Delete
  9. memang kena personal email kat diorang ke utk report pasal tukar domain blog ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah email personal pun. buka dashboard adsense, ambik setting and click other products. dekat situ ada instruction untuk upgrade.

      Delete
  10. Replies
    1. Rumit sikit lah tapi okay ja bila dah faham how it works.

      Delete
  11. selamat menabung kt blog ni. tahniah :D

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah.. tahniah Syed.. haha xD
    Lepas nie kena rajin update dah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. InshaAllah la akan rajin sikit haha.

      Delete
  13. Alhamdulillah. Tahniah ya syed. Moga sukses selalu^^

    ReplyDelete
  14. wah....tahniah syed...mesti senyum sampai ke telinga kan...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, memang senyum sampai telinga ja ni haha.

      Delete
  15. Huhu. Dia punya jalan cerita tuh! Berliku, penuh pancaroba! Alhamdulillah, tahniah lah seorang syed. Worth the wait kan. 💪

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpa memang penuh berliku sangat jalannya haha.
      Alhamdulillah la, terima kasih fairuz! :)

      Delete
  16. Tahniah, wah lepas ni bertambahla pendapatan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak. Harapnya macamtulah hehe.

      Delete
  17. omg bestnyaaaaaaa!!!!!!!!!!!! huhu #dahlimakalikenareject #sayapemalasupdateblog

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha samalah kita. boleh tengok obviously makin lama makin sikit update tapi Alhamdulillah AdSense baik hati nak approve kan. Good luck! teruskan usaha.

      Delete
  18. Alhamdulillah...tahniah Cikgu Syed! kita geng now. Adsense memang banyak bagi email more on tips lah. Akak tak sempat lagi betul2 study benda tuh. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akak! kannn, nak konsisten update blog pula lepas ni walaupun macam susah nak blogwalking dah haha.

      Delete
  19. wahhh, dah approved!! tahniah! boleh la IQ tukar domain macam ni ek? hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah hehe. Boleh ja IQ, tukar ja domain nanti apply la adsense.

      Delete
  20. Tu dia....sampai bercinta kau....haha..sabo je la...nak berjaya bukan senang kan...gituuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha exaggerate habis tu. padahal nak bercinta pun orang taknak sobs :(

      Delete
  21. Semenjak dua menjak ni adsense semakin baik hati :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah nasib baik AdSense baik hati, dapat la merasa sikit kebaikan dia haha.

      Delete
  22. Syukur alhamdullilah. Tahniah dapat google adsense. Chaiyokkk!!

    ReplyDelete
  23. wah tahniah.. akak pun baru je lulus..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  24. Panjang cerita pasal adseng ni kan.... Sabar je lah.. Sebab tu akak malas nak apply adseng, malas nak menunggu dan menghadap benda ni,takut nanti krna reject, diri sendiri yg frust.. . Huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang kak tapi apa salahnya kalau nak cuba nasib. mana tahu rezeki dapat lulus adsense kannnn.

      Delete
  25. Lebih kurang sama dengan alkisah blog saya. Kena tunggu 3 hari direview blog tetapi ini dah masuk hari ke-8.

    Apa pun bersabahlah.. Nak tengok iklan berjogek kat blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa, sabar ja menanti nanti lama-lama kena approve lah tu. blog pun dah bagus banyak pengisian sy tnegok hehe.

      Delete
  26. Tahniah! Syed hasil usaha gigih tu akhirnya berjaya.
    Ada juga dua ke tiga blog yang Mrs. A baca dah approve jugak.
    Bilalah Mrs. A punya nak lulus nih! ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama lagi turn Mrs. A la pula hehehe.
      Thanks Mrs. A! :)

      Delete
  27. Tahniah Syed..Bagi yang belum lulus akaun penuh boleh baca sini http://www.kickstory.net/2017/07/bagaimana-lulus-akaun-penuh-google.html

    ReplyDelete
  28. Akhirnya iklan dah muncul, tahniah syed....

    ReplyDelete
  29. Tahniah cikgu! wowww dah boleh tambah income! Makin rajin laa dia berblog.
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Uyul! harapnya makin rajin la haha bersama-sama lah tengok.

      Delete
  30. Tahniah! Bestnyaaa. Mesti masyuk income nii. Nad tak reti lagi nak apply cara yang betul. Nanti lah belajar lagi heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmmm takda best mana pun nad sebab syed tak aktif sangat post entry baru hahaha. Kalau takda entry baru trafik pun biasa2 ja.

      Delete
  31. Saya pula.. iklan dah approve tapi tak aktif pula... jadi iklan ada tapi tak aktif, takde makna apa-apa la jawabnya... tengah usaha juga nak aktifkan iklan ni...

    ReplyDelete