Thursday, February 16, 2017

BLOG SEORANG SYED MENJADI SUMBER INSPIRASI

Best blog of 2017

Before you start reading the whole post let me remind you that this post is kinda "masuk bakal angkat sendiri". You can obviously tell from the title itself hahaha. 

Aku dah lama tak tulis entry merepek dekat blog ni. So, since aku rasa dah lama tak merepek, harini rasa macam tergerak hati nak melampiaskan segala kemerepekan ini di dalam blog ku yang tercinta ini. Betul ke blog seorang Syed ni menjadi sumber inspirasi? Menurut kamus dewan edisi keempat, inspirasi bermaksud ilham ataupun bisikan hati. Jadi ada kaitan tak sebenarnya blog aku ni dengan sumber inspirasi? 
Header Untuk Blog

Cerita dia macamni, last few days macamtu ada yang message aku dekat facebook bertanyakan tentang template. Katanya nak minta tolong designkan untuk blog dia. Aku dengan berat hatinya terpaksa menolak sebab aku sendiri pun pening nak menghadap HTML code ni. Aku pun tak teringat dah macam mana boleh terhasilnya template yang aku guna sekarang ni. Tapi yang penting hasil aku bertapa 3 hari 3 malam kot dekat depan laptop baru boleh dapat rupa yang macamni. Kalau sehari sahaja memang tak jadi apa. Aku teringin juga nak cuba designkan tetapi malangnya aku tahu kebolehan aku setakat mana. Limited gila kalau bab-bab design blog ni. Aku boleh terus gila agaknya kalau menghadap code tu lama-lama. Lalu adik ni pun terima dengan rela hati.

Lepastu, aku terharu bila terbaca satu post dekat blog Sis Hawa

Beautiful Templates for Bloggers

Mula-mula aku saja lah blogwalking dekat blog sis hawa ni. tapi secara tidak sengaja ternampak macam ada nampak aku punya blog dekat situ! lalu, tangan aku pun laju je menekan entry tersebut. Punya lah terharu tak tahu nak cakap apa weh. Tak sangka ada juga orang suka dengan blog seorang Syed ni. Aku rasa ni design yang paling mudah dan plain yang pernah orang buat haha. 

Blog yang cantik


Memang kembang kempis lah hidung aku time tu nasib baik tak masuk lalat.

Aku memang mudah terharu kalau benda macamni. Even benda ni nampak biasa sahaja bagi sesetengah orang, tapi bagi aku it's a big appreciation. Bukan senang orang nak puji kita ni. Sekali orang puji tu, kita kena cerita dekat 1000 keturunan kita! (hahaha okay over lagi syed ni). Sebenarnya nak cakap yang aku sebenarnya bersyukur sebab finally adik Faiq Najmi jumpa orang yang betul untuk designkan blog dia. Thanks sis Hawa merealisasikan impian adik Faiq hehe.

Blog yang cantik dan menarik
Click gambar untuk meninjau blog adik Faiq ni
Cantik kan hasil tangan Sis Hawa ni? Kalau korang semua berkenan nak pakaikan baju baru dekat blog korang, boleh terus contact sis Hawa sendiri okay? 

Motivational Blog
Selepas tu owner blog thekaellaaaa.blogspot.com pun ada mention dekat twitter katanya blog seorang Syed memberi motivasi. Kalau betul Alhamdulillah hehehe.

Bukan nak berbangga ke apa tapi seriously aku terharu bila dapat kata-kata macamni. Seolah-olah kau rasa dihargai. Aku selalu ada perasaan "betul ke apa aku tulis ni?" "orang faham ke apa aku tulis ni?" "berminat ke orang nak baca entry aku?". Soalan-soalan ni sangat bermain dikepala otak aku setiap kali aku tengah tulis entry. It feels great to know that people read your blog. Reading all the comments and feedback sometimes would make me on cloud nine. 

Kadang-kadang kita tak pernah tahu apa sahaja yang kita buat, apa sahaja yang kita cakap semuanya meninggalkan kesan dekat orang. Even benda tu kadang-kadang kecil je bagi kita, tapi kita tak pernah tahu bagi orang lain macam mana. Sebab tu kita kena sentiasa jaga apa yang kita cakap, apa yang kita buat. Seboleh-bolehnya jangan sampai menyakiti hati orang lain. Tapi aku sedar, banyak perkara yang aku perlu improve dalam blog ni. Dari segi entry, penulisan dan sebagainya. Dengan adanya post macam ni bukannya bermaksud aku dah rasa selesa dah. No, bukan macamtu. Lebih kepada nak meluahkan apa yang aku rasa. Jangan salah tafsir ya?. Terima kasih kerana sudi membaca catatan ini :)
Kalau anda ada simptom-simptom seperti muntah hijau, demam panas secara tiba-tiba setelah membaca entry ni, penulis blog tidak akan bertanggungjawab. Sebarang kecederaan serius adalah di bawah tanggungan anda sendiri hahaha!

76 comments :

  1. "betul ke apa aku tulis ni?" "orang faham ke apa aku tulis ni?" "berminat ke orang nak baca entry aku?".

    Tahniah. You deserve a pat on the back..... Tahniah lah blog jadi inspirasi. Terus menginspirasi orang ramai hakim.. you're the best. memang tak dinafikan template hang memang lawa. Aku nak atur sikit2 template percuma aku tu pun dah berejam depan laptop. hahah memang aku xda bakat design blog ni. Melecehkan.

    Tahniah sekali lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah takda inspirasi mana pun. aku je yang exaggerate tu haaa. terima kasih di atas pujian hang amer. aku pun sama juga macam ko, tak reti sangat nak menghadap code ni. pakai try and error je ikut nasib.

      Delete
  2. Saya suka blog anda. Saya telah add anda sebagai follower.

    ReplyDelete
  3. saya telah masukkan anda dalam bloglist saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih lagi sekali. InshaAllah nanti kita melawat satu sama lain.

      Delete
  4. Template blog Syed memang cantik dan kemas... saya nak tukar template tapi masa belum sesuai.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa, slow-slow nanti tukar la. bila dah lama pakai template yg sama nanti akan ada rasa bosan kot? hehe.

      Delete
  5. suka tengok design blog nie. clean je design :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih hehe. saya memang suka simple macamni ja. (padahal tak reti nak edit lebih)

      Delete
  6. Tapi betul blog syed sgat kemas dan hensem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Jia for the compliment. Kembang hidung macamni haha.

      Delete
  7. blog syed pun dah jadi favourite elsa!!! bangga tak bangga tak hikhik. betul cakap faiq tu blog syed kemas & cantik. kandungan entry pun bermanfaat untuk elsa baca. paling penting elsa geramkan header tu hakhak. semoga maju jaya dalam berblog :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha bangga sangat ni elsa. ya Allah terima kasih banyak-banyak elsa. Elsa pun semoga lebih maju lagi dalam blog ni.

      Delete
  8. Replies
    1. haippp haippp jangan muntah kat sini. kena cari baldi hehe.

      Delete
  9. lalu jap pastu nampak gambar hihi, goodluck syed! semoga terus maju :)

    ReplyDelete
  10. Tahniah. Satu penghargaan buat diri sendiri tu. So happy for you 🎈🎈🎈

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak Ana for the support. selalu komen dekat blog saya :')

      Delete
  11. Mesti bahagia kan bila orang suka blog kita.. XD
    Congrats syed..

    ReplyDelete
  12. 1. Nice template
    2. Nice entry
    3. Nice author cewahhh. atas sebab inilah ceq melekat sokmo kat blog another Syed ni, kipidap brader. No wonder la baru berapa hari buat comeback pageview dah 32K, kagum ni kagum.

    Kak Hawa memang kreatif...Cantik hasil tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takdalah mai. biasa ja syed ni tengah nak belajar-belajar sikit hehe mekaseh. kak hawa mmg berbakat.

      Delete
  13. Coding html?? memang rumit... ada belajar juga skit2 dulu time diploma. Tapi terus terang saya suka template blog ni terutama saya suka tengok banner. Mesti pandai design ni kan.anyway tahniah. semoga terus menjadi inspirasi blog. boleh dah buat tutorial tuk kitaorg,hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin juga nak belajar html code ni tapi rasa macam tak sanggup nak peningkan kepala haha thanks btw saya biasa-biasa je, nak buat tutorial tu tak mahir lagi keh2.

      Delete
  14. congrats.. akak dr 2010 akak buat blog bebiasa.. n then sampai satu tahap akak tukar domain .com akak upah orang design blog SEO.. hahaha.. dah 3,4 kali dah tukar baju..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh lama betul tu kak. upah orang je senang kan? saya puas nak try jadikan SEO 100% tapi tak pandai la haha.

      Delete
  15. amboiii melambung2 tu pujian tu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe terharu kan dapat pujian macamni. :)

      Delete
  16. Satu compliment dari teman pasti buat rasa bahagia
    Mood berblog mesti bertambah baik kan:)
    Tahniah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kak, betul tu . rasa semangat lebih sikit nak buat post baru haha.

      Delete
  17. salam singgah sini

    aah kemas n simple blog uols

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah sini.
      Salam perkenalan :)

      Delete
  18. wah tahniah, dah jadi inspirasi kepada orang lain. best tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takda inspirasi sangat pun, saya je yang exaggerate hihi.

      Delete
  19. membalas kunjungan dan follow ! hye cikgu...

    nice header !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for following me and sudi singgah hehe header simple ja mampu.

      Delete
  20. Nak buat template blog memang amik sangat-sangat kan. Akak pun outsource kat orang lain suh buat. HAHAH! tak sanggup nak menggodek sesorang. Tahniah Syed di atas perasaan gembira tuh. Satu nikmat lain yang kita jer sendri boleh faham kan? bila ada sesuatu dalam kehidupan kita yang dapat memberi manfaat kepada orang lain. Keep it up bro! semoga terus diberikan ilham yang dapat memberi manfaat kepada orang lain. Akak doakan. Amin ya rabbal alamin.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha betul tu kak. perasaan yang kita sorang je tahu. Terima kasih kak Aminnn :)

      Delete
  21. Tahniah! Moga terus jadi inspirasi :)
    Done follow sini.

    ReplyDelete
  22. saya pun pernah fikir jugak..."ada ke org nak baca entri ni?"..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa semua blogger pun akan fikirkan perkara sama kot? haha.

      Delete
  23. Tahniah kerana blog jadi sumber inspirasi.
    Teruskan menulis.

    ReplyDelete
  24. amboi...suka la tu...kembang lagi ke?? tak per..itu beri semangat bagi syed tuk terus berblogging...tak gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhhhh betul tu walaupun dah ada rasa penat sikit dah nak berblogging hahahah.

      Delete
  25. wah design sendiri? hebat la. teringin nak belajar juga dan minat tu ada sebab dah pernah main dengan code html tapi itu laa.... xsgup pula rasanya nak kena hadap laptop lama2. kan migraine serang tak pasal2. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah simple macamni ja boleh la buat sendiri hahaha. Pernah main code html ni juga time myspace tu sebab tu gigih cuba buat sendiri juga. Memang tak sanggup boleh pening kepala tiba-tiba.

      Delete
  26. blog syed mmg sedap mata memandang, busyra suka masuk sini. dan apa yg sis hawa ckp tu betul dan mmg blog syed perlu dibanggakan :) teruskan berblogging syed! busyra nak terjah blog adik Faiq pulak ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe terima kasih busyra. InshaAllah kalau semangat nak berblogging ada lagi haha :)

      Delete
  27. Tak pernah tak bangga dengan Cikgu Syed. :')

    ReplyDelete
  28. Betul kata sis Hawa tu, first time ak dtg blog ni pon ak dh ckp simple dan gempak blog dia ni. hahaha "bakal" tu typo ker mmg ade maksud utk bakal tu. #brotanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yeke ridz takda gempak mana pun, biasa-biasa juga la. bakal apa ni? tak faham.

      Delete
  29. Good job! I'm soooo happy for you! And that's why I keep coming back for more. #kipidap 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaaa thanks you very much, I didnt expect that hehe :')

      Delete
  30. erm, nak jujur ke tak ni? sbnrnya sy jatuh hati...











    jatuh hati ngan header syed 😍 buat sendiri ke header tu? lagi 1, blog syed pun x loading sngt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terima kasih sesangat! aah sebab tu syed malas letak banyak benda merepek2.

      Delete
  31. Alhamdulillah.. Teruskan menulis ye Syed.. you never know who you inspired.. Wah!! Tetibe speaking lak.. Syed la nie.. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha salahkan saya pula akak ni hihihi. terima kasih kak.

      Delete
  32. Keep it up syed...nampak keikhlasan anda menulis bagus

    ReplyDelete
  33. Memang pencapaian yang boleh dibanggakan pun tuu. Siap jadi sumber inspirasi lg. Jeles i olls~ :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh sumber inspirasi sangat kannn, walaupun masuk bakul angkat sendiri je haha.

      Delete
  34. Assalam...Cantik blog awak..Kreatif..BTW saya singgah blogwalking blog awak....Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  35. kenapa sis boleh termiss entry ni? omg... nak nangis rasa.. anyway, inilah dia hasil kita berblogwalking. skrg masing-masing makin happy..

    ReplyDelete
  36. Hahaha btw I feel you.. Mmg terharu cgatlah kalau blog kita jadi inspirasi org lain, at least kita akan cuba utk menulis dgn lebih baik lgi.

    ReplyDelete
  37. tapi memang lawa dan sangat kemas. aku nyaris2 nak suruh kau edit kan blog aku. hahahhaa

    ReplyDelete